Levent kelimesini verdiğimiz 8 dil
Levent kelimesini 8 dile vermişiz; dile kolay. Yunancadaki Levent’in anlamları çok enteresan. Yunanlının ruhuna girmişiz ama İngiliz 19.yyda ikisi Türk ( Hindistan Babür, Osmanlı) biri Çin; 3 büyük imparatorluğun içini boşaltmış, Yunan’ı, Ermeni’yi propaganda kitapları ile Türk’e azılı düşman yapmış.
Türkçe Kelimeleri verdiğimiz diller
- Almanca.
- Arapça.
- Arnavutça.
- Bulgarca.
- Çekçe.
- Çince.
- Ermenice.
- Farsça.
- Fince.
- Fransızca.
- İngilizce.
- İtalyanca.
- Macarca.
- Romence.
- Rusça.
- Sırp Hırvatça.
- Orduca.
- Yunanca
Kaynak: https://emagaza-tdk.ayk.gov.tr/detay/1920/turkce-verintiler-sozlugu-2021
Gezgin ve zengin dil..
Geniş bir coğrafya olan Türkçe, günümüz dünyasının en yaşlı üç-beş dilinden biridir. Bu coğrafya genişliği ve tarih derinliği, onun bir çok dil ile ilişkiye girmesine yol açmıştır. Diğer yandan, Türkçe konuşan, halklar insanlık tarihinin akışında büyük roller üstlenmişlerdir.
Son iki bin yıllık insanlık tarihinin yarıdan çoğunda hep Türkçe konuşan ana dilleri Türkçe olan halklar vardır. Bu yüzdendir ki Türkçenin başka dillere etkisi konusu, son yüzelli yıl içinde, hakkında yüzün üzerinde kitap ve on binlerce makalenin yazıldığı geniş bir alanı ifade etmektedir.
Sayıları böylesine kabarık olan bu kitap ve makaleler içinde, Türkologlara ait olanlar, pek sınırlı sayıdadır; çünkü bu konu, Türkologlar kadar Sinolog, Hungarolog, İslavist, Arabist, vb. araştırmacıları da ilgilendirmektedir.
Türkler bulundukları coğrafyalardaki dilleri baskı altına almamışlar fakat alıntı ve verinti zenginliğini önemsemişlerdir.
Günay Karaağaç’tan
- “Anadil, gırtlakta başlar”
- “İnsanın anavatanı dilidir”
- “Aarminus Wambery, sinirlenince türkçe küfür edermiş. işte bir dili içselleştirmek budur. sevgi, öfke ve küfrü hangi dille yapıyor/gösteriyorsanız o dil sizindir”
- “Giremediğin gönül senin değildir. gönül yalnız gönül vermekle alınır. gönül almak istiyorsan, önce gönlünü vereceksin.”
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7enin_verintileri