Türk ve bodun tabirleri ilk kez Tonyukuk Yazıtı ile yazıya geçirilmiştir. Türk, bodun olarak tarif edilmiştir. Ve yazıt içersinde defalarca Türk bodun tabiri kullanımı söz konusudur. Bodun ise boylar birliğidir, boyun çoğuludur, halkın birliği ve birlikteliği dile getirilmektedir. Biz bu tarifi esas kriter olarak ele almak zorundayız.
Halk, başka bir şey değildir, ırktan bahsedilmemiştir. Türk bodun tabiri, Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm diyene” vecizesi ile aynı paralelde devam etmektedir. Bir topluluğu halk olarak ifade ettiğiniz zaman onun içinde ayrımcılık söz konusu değildir Tonyukuk yazıtı boyunca Türk halkını bir araya getirmek için ne gibi çabalar sarf ettiğini, birlik için nasıl mücadele ettiğini sürekli olarak dile getirmektedir.
Aslolan birliktir, zaten Tonyukuk’un yazıtında kullanılan sayılardan bir ve yedi sayıları özellikle seçilmiştir. Çin kaynaklarında, Tonyukuk’un “biz yüzde %1 olan gücümüzü çok dikkatli kullanmalıyız” tespiti bizzat yeralmaktadır. Bunun yolu da birlik ve bir olmaktır, birliğin gereğini yapmaktır, bir sayısının gereğini yerine getirmektir. Bu ise halkın bir arada olması ile söz konusu olacaktır. Türk bodun, o birliğin adıdır. Türk, Tanrı tarafından türetilendir, yaratılandır.