Resulzade bey’in evrensel bir felsefeyi siyaseten uygulama gündemine alması geleceğe uzanan bir yolculuğa başladığını gösterir ki bugün de anılmaktadır.
Bu felsefe izinde ana kavramlar şu şekilde sıralanabilir: Milletlerin istiklali, insanların hakları, hür teşebbüs, parasız sağlık ve eğitim, çok partili sistem, özgür basın. Azerbaycan istiklalinden en zor koşullarda bile vazgeçmeme.
Mehmet Emin Resulzade, Azerbaycan Cumhuriyeti Teşekkülü, İstanbul, 1923
1923 yılında İzmir’de geçirilen bir kitap
fuarında Resulzade’nin İstanbulda yayımladığı
“Azerbaycan Cumhuriyeti keyfiyet-i teşekkü-
lü ve şimdiki durumu” kitabı “Atatürk Ödü-
lü”ne layık görülmüştür. Belirtmek gerekir ki,
Atatürk bu kitabı kendi kitaplığında muhafaza etmiştir.
Kaynak: http://anl.az/el_en/book/2016/yn_mera.pdf
………………………….
Mehmet Emin Resulzade Ansiklopedisi
…………………………….
28 Mayıs 1918 tarihinde Tiflis‘te Azerbaycan Millî Şurası tarafından Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi.[13] Meclis açılıncaya kadar geçici şura ilan edilerek, başkanlığa Mehmed Emin Resulzade seçildi. 9 kişilik icra heyetinin başkanlığına da Fetali Han Hoyski getirildi, H.Agayev ve M.Seyidov başkan yardımcısı oldu[14]
12 Ocak 1920 tarihinde Rusya dışında dünyanın 23 devleti Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varlığını resmen tanıdı.
1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi hükûmeti Birinci Dünya Savaşında galip gelen devletlerle tekrar savaşa girmiş bulunuyordu. Aynı düşmanlarla savaşmakta olan Sovyet Rusya Türkiye için bir müttefik olarak görülüyordu. Sovyet Rusya da bunu kullanarak, Türkiye’ye yardım etmek istediklerini, ancak Müsavat hükûmetinin buna engel olduğunu öne sürüyordu.[22]
Moskova, Türk subaylar aracılığıyla, Ermenistan’la savaşmakta olan Azerbaycan‘da var olan hükûmeti yıkarak, Komünist Partisi hükûmetinin oluşmasını sağladı. Türkiye‘ye yardım gerektiği bahanesini öne sürerek, bu yeni hükûmetin daveti üzerine Kızıl Ordu26 Nisan’da sınırı geçerek Azerbaycan’a girdi[23] ve ardından 28 Nisan 1920’de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu.
………………………….
Atatürk ve Resulzade, Yunus Emre, MV, TBMM Konuşması
Atatürk döneminde, yine, modern Azerbaycan’ın, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin en önemli kurucularından birisi olan ve Türkiye’de o sırada sürgünde bulunan Mehmet Emin Resulzade’ye de çok da bir önem vermiştir, özen göstermiştir ve İzmir İktisat Kongresi sırasında bir Atatürk Ödülü verilir, bir kitap ödülü verilir; Atatürk’ün de önerisiyle Mehmet Emin Resulzade’ye Türkiye’de basılmış olan, İstanbul’da basılmış olan “Azerbaycan Cumhuriyeti Keyfiyet-i Teşekkülü ve Şimdiki Vaziyeti” başlıklı kitabı çerçevesinde Atatürk Ödülü verilir. Değerli arkadaşlarım, yine, Mehmet Emin Resulzade’nin Atatürk’le ilgili önemli bir hitabını belirtmek istiyorum: Atatürk’ü “kurtulan doğunun sembolü” olarak Resulzade tarif eder.
Bu bahisle, son olarak, yine, bir konuyu not ederek başka bir konuya geçeceğim, o da şudur: Değerli diplomat, Azerbaycan’da da görev yapmış Mehmet Ali Bayar geçtiğimiz aylarda sosyal medyada bir paylaşım yapmıştı, benim de çok ilgimi çekti gerçekten, daha önce başka bir kaynakta rastlamamıştım. Mehmet Ali Bayar, Atatürk’ün Mehmet Emin Resulzade’ye Azeri Türkçesiyle gönderdiği bir mesajını sosyal medyada paylaşmıştı, burada da yine bugünün münasebetiyle Genel Kurulun dikkatine sunmak istiyorum. Atatürk şöyle hitap ediyor Mehmet Emin Resulzade’ye: “Mehemmed Emin Bey, men dünyaya senden üç sene erken göz açmışam. Ancag bütün Türk âleminde Türk’ün istiglal bayrağını sen galdırmışsan ve bayrag enmesin deye, men senin elinden alıb Türkiye üzerinde dalğalandırmışam. Enmez demişsen bu bayrag, enmeyecektir.” Bu mesajı da Atatürk, Mehmet Emin Resulzade’ye göndermiştir. (CHP sıralarından alkışlar) Az önce ifade ettiğim “Azerbaycan Cumhuriyeti” kitabı da Atatürk’ün Anıtkabir Müzesi’nde bulunan kitaplığında Atatürk’ün etrafına düştüğü notlarıyla mevcut bulunmaktadır.
Kaynak: https://www5.tbmm.gov.tr/develop/owa/genel_kurul.cl_getir?pEid=100997
…………………………………….
MEHMET EMİN RESULZADE’NİN ATATÜRK’E BİR KIRGINLIĞI VAR MIYDI?
“Azerbaycan Cumhuriyetinin Kuruluşu ve Mehmed Emin Resulzade” Paneli Gerçekleştirildi
Resulzade Yazıları Independent Türkçe
İstiklal Beyannamesi, 28 Mayıs 1918
Şûra’nın başkanlığına gıyabında Müsavat Partisi lideri M. E. Resulzade seçildi. Mehmed Emin Resulzade o sırada sulh konferansı için Batum’da bulunuyordu. H. Agayev ve M. Seyidov başkan yardımcılığı görevine getirildiler. Dokuz kişiden oluşan “icra heyeti”nin başkanlığına ise Fethali Han Hoyski tayin edildi. Çok partili, diğer bir ifadeyle koalisyon tabanında şekillenen icra heyetine dönemin Müsavat, Himmet, İttihad partilerinden39 ve Müslüman Sosyalist Bloku’ndan farklı üyeler seçildi.
Millet adına egemenlik hakkını kullanmaya yetkili sayılan Millî Şûra, bir gün sonra Tiflis’te yaptığı ilk toplantısının ardından, 28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin
(AHC) bağımsızlığını ilan etti.40
Hasan Bey Agayev’in başkanlığında 26 üyenin katılımıyla gerçekleşen Millî Şûra’nın sözü geçen toplantısı, devletin bağımsızlığını İstiklâl Beyannamesi adı verilen bir belge ile duyurdu. Beyanname iki kişinin (S. M.Ganiyev ve C. Ahundov ) çekimser oy kullanmasına karşın 24 oyla kabul edildi.41
Bu belge, Hasan Bey Agayev, Fethali Han Hoyski, Nasib Bey Yusufbeyli, Camo Bey
Hacinski, Şefî Bey Rüstembeyov, Neriman Bey Nerimanov, Cavad Bey Malik Yeganov
ve Mustafa Mahmudov tarafından imzalanmıştır. 42
İstiklâl Beyannamesi “giriş” ve 6 maddeden oluşmaktadır. Metnin orijinaline
büyük ölçüde sadık kalarak İstiklâl Beyannamesinin metnini şu şekilde ifade edebiliriz:
“Büyük Rusya inkilâbının cereyanıyla devlet vücudunun ayrı ayrı hisselere ayrılması
Zakafkasya’nın [Transkafkasya] Rus orduları tarafından terkini mevcut bir vaziyyet-i siyâsiyye hâsıl oldu. Kendi kuvâ-yı mahsûsalarına terk olunan Zakafkasya milletleri mukadderatının idaresini bizzat kendi ellerine alarak Zakafkasya Koşma Halk Cumhuriyyetini tesis ettiler. Vakâyi siyâsiyyenin inkişaf etmesi üzerine Gürcü milleti Zakafkasya Koşma Halk Cumhuriyyeti cüzünden çıkıp da müstakil Gürcü Halk Cumhuriyyeti tesisini salâh gördü. Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında zuhur eden muhârebenin tesviyesi yüzünden hâsıl olan vaz‘iyyeti hâzıreyi siyâsiyye ve memleket dâhilinde bulunan misilsiz anarşi Cenub-i Şark-î Zakafkasya’dan ibaret bulunan Azerbaycan’a dahi bulunduğu hâricî ve dâhilî müşkülâttan çıkmak için husûsî bir devlet teşkîlâtı kurmak lüzumunu telkin ediyor.
Buna binâen ârâ-yi umûmiyye ile intihab olunan Azerbaycan Şûrâ-yi Millîyeyi
İslamiyyesi bütün cemâate ilan ediyor ki;
I. Bugünden itibaren Azerbaycan halkı hâkimiyet hakkına malik olduğu gibi, Cenub-i
Şarkî Zakafkazya’dan ibaret olan Azerbaycan dahi kâmilu’l-hukuk, müstakil bir devlettir.
II. Müstakil Azerbaycan Devletinin şekl-i idâresi halk cumhuriyeti olarak takarrür ediyor.
III. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti bütün milletler ve bilhâssa hemcivar olduğu millet ve
devletlerle münâsebet-i-hasene tesisine azmediyor.
IV. Azerbaycan Halk Cumhuriyyeti millet, mezhep, sınıf, silk ve cins farkı gözetmeden
kalemrevinde [hükmü altında] yaşayan bütün vatandaşlarına hukuk-i siyâsiyye ve vataniyye temin eyler.
V. Azerbaycan Halk Cumhuriyyeti arazisi dâhilinde yaşayan bilcümle milletlere
serbestâne inkişafları için geniş meydan bırakır.
VI. Meclis-i Müessisân toplanıncaya kadar, Azerbaycan idaresinin başında ârâ-yi
umûmiye ile intihap olunmuş Şûrâ-yı Millî ve Şûrâ-yı Millîye karşı mesul hükumet-i muvakkate durur.”