HomeMAINTürk Dünyası Denizcilik Vizyonu: Beş Denize ve Okyanuslara Çıkış Yolları

Türk Dünyası Denizcilik Vizyonu: Beş Denize ve Okyanuslara Çıkış Yolları

  1. Türkiye Akdeniz ve Karadeniz’e kendi sınırları coğrafyası üzerinden çıkabilirken Hazar denizine çıkış ise Gürcistan, Azerbaycan, İran üzerinden olmaktadır. Basra Körfezi’ne çıkış ise Türkiye, Irak üzerinden ve İran coğrafyası üzerinden Basra Körfezi kıyılarına ulaşılabilmektedir. Hind Okyanusu’na ve Pasifik Okyanusu’nda çıkış ise Mısır üzerinden Kızıldeniz yoluyla gerçekleşmektedir,  tabii ki yine ayrıca Basra Körfezi üzerinden de okyanuslara çıkış mümkündür.

Bu yazdıklarımız tablonun Türkiye ile ilgili olan çıkış yollarına işaret etmektedir. Türkistan ülkelerinin çıkışına baktığımız zaman ise Hazar denizine Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın kendi kıyıları vardır, fakat Özbekistan, Hazar denizine Türkmenistan üzerinden,  Kırgızistan ise yine Kazakistan üzerinden çıkış sağlayabilecektir. Karadeniz’e çıkışlar konusunda ise Türkistan ülkelerinin yine Hazar’a çıkıldıktan sonra Karadeniz limanları üzerinden Rusya’ya çıkışı mümkündür.

Türk Dünyası Denizleri ve Okyanuslara Çıkış Vizyonu Haritası

Türkistan ülkelerinin Akdeniz’e çıkışı ise Türkiye üzerinden Akdeniz limanları kanalıyla  olacaktır. Basra Körfezi’ne çıkışlar ise Türkmenistan ve İran üzerinden mümkündür. Hint okyanusu ve Pasifik okyanusuna çıkışları  ise güneylerindeki Pakistan güzergahı veya Afganistan üzerinden ya da Hindistan üzerinden mümkün olabilecektir.  Görüldüğü gibi Türkistan ülkeleri güney veya batılarından deniz veya okyanuslar üzerinden çıkış yapabilecekken Türkiye ise Hazar Denizine doğudan, okyanuslara ise güneyden çıkış yapabilmektedir.

Bu tablo içerisinde Türkiye açısından en avantajlı deniz Akdeniz üzerinden çıkış yolu iken Türkistan ülkeleri zahmetli yolculuklara girişmek durumundadırlar. Hazar’ın bir iç deniz olduğu gerçeği burada apaçık ortadadır. Hazar denizi üzerinden Karadeniz’e doğru kanal yapımı söz konusu idi fakat gerçekleşme durumu bilinmemektedir. Ayrıca, Hazar’ın bir kıyısından diğer kıyısına geçiş de feribotla 13 saati aşkın süre almaktadır, Hazar’ın da yeraltı tüneli ile geçilmesi durumunda bir saatlik bir sürede karşı kıyıya ulaşmak mümkün olacaktır.

Türk dünyasını açık denizlerle buluşturmak

Cem Gürdeniz : “Mavi Vatan Türk dünyasınındır”

Türkler ve Deniz

Türk Devletleri İle Deniz Yolunda Ticarette İş Birliği Kaynak: Türk Devletleri İle Deniz Yolunda Ticarette İş Birliği


Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular