HomeMAINAtatürk'e göre yeni Türkiye Devleti

Atatürk’e göre yeni Türkiye Devleti

Efendiler, bugün haklı olarak övünç duyabileceğimiz tüm başarıların gizi yeni Türkiye devletinin yapısındadır.

Gerçekten Türkiye devletinin, bu yeni kuruluşun dayandığı temeller, niteliği bakımından kendinden önceki tarihi kuruluşun ilkelerinden farklıdır.

Bunu bir sözcükle belirtmek gerekirse diyebiliriz ki yeni Türkiye devleti bir halk devletidir, halkın devletidir. Geçmişin kuruluşlarıysa şahıs devletiydi, kişilerin devletiydi.

Bir ulusun alemden tümüyle silinmesi için, bir ulusun insanlık topluluğundan tümüyle çözülüp dağılması için Nuh Tufanı kadar olağanüstü musibetlere ve olaylara gerek vardır. Ama kişiler kendiliğinden yok olmaya mahkumdur. Halk kuruluşu ile kişi kuruluşu arasında yaşama ve yok olma orantıları da bununla aynıdır.

Efendiler, dünyanın belli başlı uluslarını tutsaklıktan kurtararak egemenliklerine kavuşturan büyük düşünce akımları eski kurumlara umut bağlayanların, çürümüş yönetim yöntemlerinde kurtuluş gücü arayanların aman bilmez düşmanıdır.

Avusturya, Almanya, Rusya, hatta dünyanın en tutucu uygar Çin imparatorlukları o büyük fikir akımlarının kahredici çarpışlarıyla gözlerimizin önünde devrilmiştir. İşte efendiler, yeni Türkiye devleti cihana egemen olan o büyük ve güçlü fikrin Türkiye’de doğuşu, gerçekleşmesidir.

Cihanın toplumsal ve siyasal gereklerinden doğan ve binlerce yıllık Türk tarihinin evrimi sonucu olan devletimiz devam etme ve kararlılığın tüm niteliklerine ve koşullarına sahiptir.

15.8.1923 TBMM 2.Dönem Açış Konuşması


Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular