HomeMAINTuran İdeali

Turan İdeali

Türklerin Turan ideali Oğuz Kağan Destanı’nın satırları arasında bir hedef olarak ortaya konulmuştur.

Destandaki;

“Güneş bayrak gök çadır” felsefesi ve

“Daha deniz daha Irmaklar “

hedefleri bu idealin ipuçlarını teşkil etmektedir.

İşte bizler burada “bayraklaşmış güneşin” doğduğu ve özellikle de battığı yönlere doğru at sırtında şimşek hızı ile ilerleyen Türklerin Oğuz Kağan‘ın efsanevi dili ile çadır olarak zihnimizde bir resim şeklinde nakşettikleri ideali aslında Turan idealinin net bir ifadesi olarak görmekteyiz .

Neden derseniz, evet, çadır göğün altında yaşamakta olan tüm insanları içine almaktadır ve kapsayıcıdır, arada sınırlar yoktur, denizler ve ırmaklar, sınır değil, aşılmak için insan kitlelerini içine almak hayallerini canlandıran bir simge şeklinde gözükmektedir.

“Göğün bayraklaştırılması” ise göğün altındaki tüm insanların aynı bayrak altında toplanması idealidir. Türk, kendini yaratılan olarak yani Törük olarak adlandırmıştır, o halde bütün yaratılanlar Törük’ün, güneş bayrağı altında bir araya gelerek insanlık ideallerini Turan şeklinde gerçekleştireceklerdir.

Türklerin zaman ve zemin boyutlarındaki aksiyonlarını incelediğimizde Pasifik Okyanusu kıyılarından, Hint Okyanusu kıyılarına, doğu, batı, ekseninde ve yine Arktik Okyanusu kıyılarından Hint Okyanusu kıyılarına kuzey güney ekseninde, Turan idealinin peşinde subaşı durak, dağ başı duman koşturduklarını görmekteyiz.

Burada değinmeniz gereken yegane bir özellik ise Birleşmiş Milletler Daimi Güvenlik Konseyi üyeleri olan beş devletin; Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya’nın hiç birisinde bu şekilde insanlık ailesini bir çadır altında bir ideal çerçevesinde toparlayacak bir felsefe ve anlayışlarının, niyetlerinin, ideallerinin olmadığını görmekteyiz. Konseyin daimi üyeleri için Birleşmiş Milletler‘de söz konusu olan, önemli olan kendi hegemonyalarını tesis ederek bunu daim kılmaktır, burada bir insanlık ideali söz konusu değildir.

O halde Turan ideali insanlık adası olarak adlandırabileceğimiz Avrasya kıtasında ve Türklerin yayıldıkları alanlar olan Amerikalar ve Afrika kıtalarında takip edecekleri ve insanlar arasında renk ayrımı yapmayan, beş renkleri sadece burada değindiğimiz yönler olarak batı yönünü ak rengi ile, doğu yönünü gök rengi ile, kuzey yönünü kara rengi ile, güney yönünü kızıl rengi ile, merkez noktasını ise sarı renk ile ifade ettikleri;

“Gökbayrak Güneş Çadır” beş kıtada çok renkli bir insanlık idealidir, Türk Bodun’un insanlığa armağanıdır, barış çağrısıdır.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular