HomeMAINDilpolitik Kavramı

Dilpolitik Kavramı

Tespitler:

  • Jeo Politik: Kendimiz için kullanılmamaktadır, Atlantik güçlerinin karakol devletleri ( Yunanistan, İsrail) üzerinden JP gücümüz eritilmekte, işlevsiz hale getirilmektedir.
  • Ekonomi Politik: Faiz ve dış borç sarmalı ( 200 yıl )
  • Teo Politik: Siyasal İslam çıkmazı (1980 darbesinden itibaren) ve etrafımızdaki teopolitik güçler; İran (Şii Hilali), ABD-İsrail (Arzı Mevud Siyonizmi)
  • Dil Politik: Dünya Dilimiz Türkçe maalesef politik bir güç olarak değerlendirilmemektedir.
  • “Türkiye’de Türkçülüğü ırkçılık olarak gören ve “Türk” yerine “Türkiye” kelimesini tercih eden zihniyet, Suriye ve Irak’ta Türkmen kimliğini de yok saymaya devam ediyor.“ Teo-Politik, Şiilik ve Siyonizm olarak İran ve İsrail’in resmi politikası. Fakat Türkiye, siyasal islam teo politiği üzerinden tarihine yabancılaşıyor.

Kavramlar

Düşünce gücü, kelimeler üzerinden geliştirilecek olan kavramlar vasıtasıyla işlevsellik kazanmaktadır. Ne kadar çok sayıda kavramlarınız mevcut ise o derece düşünce gücünüz yüksek seviyelerde ilerlemekte ve hızlanmaktadır. Söz nasıl kelimeler ile anlam kazanmakta ise, düşünce de aynı şekilde kavramlar ile hayat bulmaktadır.

Sadece kelimelerle yetinmek, kavramlar açısından zayıf bir hazineye neden olurken, düşünce gücünü de ciddi şekilde köreltmektedir.

Felsefe de özellikle yeni kavramlar üretilmesi açısından önemli bir araçtır. Çünkü felsefe ile birlikte düşünce gücü yoğunluk kazanmaktadır.

Kavram sözlüğünüz ne kadar kapsamlı ve geniş ise düşünceleriniz ile çözümler bulmak kolaylaşacaktır. Ayrıca, yeni bilgiler, yeni kavramları da zorunlu kılmaktadır.

Politika ve politik kavramlarını ele alalım. Ekonomi, coğrafya, din konularında politik kavramı bu alanlara eşlik etmektedir; ekonomik politik, jeopolitik, teo politik tarzında.

DilPolitik Kavramı

Fakat dil konusunda, dile politik bir güç kazandırmak anlamında bir dilpolitik kavramı sözlüğümüzde bulunmamaktadır. O halde diyebiliyoruz ki zengin olan sadece coğrafyamız değildir, biz nasıl jeopolitik yönden güçlü bir ülke isek ki, dilimiz de o denli güçlüdür.

Çünkü, kavşak bir coğrafyaya, kıtaları birleştiren bir coğrafyaya yerleşmiş durumdayız, aynı şekilde son derece güçlü bir iletişim yeteneği bulunan dilimiz de aslında politik bir güç kazandıracaktır bizlere.

Bu manada, işte efendim Osmanlılar başka uluslara Türkçe dilimizi öğretmediler tarzında boş şikayetlerle zihnimizi yormaktansa, dilimizi uygun politikalar uygulamak suretiyle, İngilizlerin yaptığı gibi, dünya dili haline dönüştürmek, burada önemli bir vazife olarak gözükmektedir.

İngilizler ve Fransızlar dilleri üzerinden politik bir güç yaratmışlardır. Afrika’nın doğu kıyısında İngilizler, batı kıyılarında da Fransızlar, ayrıca Hindistan’da İngilizler, güneydoğu Asya’da ve Kanada’da Fransızlar, güney Amerika kıtasında İspanyollar ve Portekizliler, dil politik güçlerini kullanmışlardır.

Türkçe ise 18 dile sözcükler vererek o diller ile entegre olmuş ve çok geniş bir sahada, Avrupa, Asya, Afrika kıtalarının Balkanlar, Kafkasya, Kuzey Afrika, Mezopotamya, Türkistan ve Hindistan coğrafyalarında konuşulan bir dil olmasına karşın Türkçe üzerinden bir “dil politik güç” yaratılamamıştır ve halihazırda da üzerinde düşünülüp, tasarlanmamaktadır.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular