HomeBEYOND TURKEYAMERICASABD'den Rusya ve Rusya'dan dünyaya bakış

ABD’den Rusya ve Rusya’dan dünyaya bakış

ABD‘den Rusya ve Rusya’dan dünyaya bakış bir jeopolitik satranç konusundaki görüşlerimi özellikle kaynaklar konusunda düşüncelerim var. Kaynaklar arasında konu ABD’nin Avrasya ile ilgili tarafı aslında. Şimdi burada bir eksik bir aktör var. Çin. Şimdi ABD’nin bakışını biz incelediğimiz analiz ettiğimiz zaman bu analiz dosyaya bakış kesinlikle Çin de olayın içerisinde bir oyuncudur.

Ve kaynaklar olarak RAND Corporation’ın yanı sıra Stratfor’un incelemelerinin bu analiz içerisinde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Kissinger’ın Çin ile olan yaklaşımı bin dokuz yüz yetmişlerde Nixon döneminde başlatan insan. Niye başlatıldı? Çünkü
Rusya ile olan ilişkilerini denklemine Çin’i ekleyerek Rusya’yı dengelemeye çalıştılar. yani Brezilya’yı ve BRICS’i de özellikle Avrasya kavramından ötürü yani Avrasya Avrupa ve Asya kıtalarının tek kıta. Öyle diyelim. Yani Avrupa ve Asya’dan meydana gelmiş tek kıta. Burada yine Çin işin içerisinde bir önemli bir aktör. Onu da görmek isterim makalede. Rusya’nın bakışında Dugin ağırlıklı bir kaynak var.

ABD’den Rusya ve Rusya’dan dünyaya bakış ABD’nin bakışında da Rand Corporation ağırlıklı bir inceleme. Stratfor’un analiz raporlarını yıllar önce  görmüştüm. Mesela Çin’le ilgili bir raporları vardı. Hong Kong, Çin ilişkisi. Çok enteresan bir değerlendirmeydi. O açıdan Stratfor incelemelerini kaynak olarak kullanılmasını arzu ederim şahsen.

Tabii burada Türkiye’yle ilgili bakış açısında da makalede Türkiye de var çünkü. Stratejik kavramlar arasında kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk tarafından getirilen bir kavram var. Hattı müdafaa sathı müdafaa. Şimdi biz kendi stratejik kavramlar sözlüğümüzü
buradan başlayarak inşa etmeliyiz. O stratejik kavramlar nelerdir? Ben bunu  YouTube’da geçen gün oturum izlerken Zafer Toprak’a da sordum.

ABD‘den Rusya ve Rusya‘dan dünyaya bakış Oradan o linklere yollayacağım.  Kıbrıs’la ilgili bir sorum var.  Onun linkini de göndereceğim. Bir de tabii burada değil. Düşünce ilişkisi onu da ileteceğim. Yani bu üç tane videodan bu makaleyle ilintili olarak benim bağlantı kurmamın sebebi stratejik kavramlar sözlüğümüz. Biz bu sözlüğü oluşturmak durumundayız. Avrasya kavramı mesela. Bir Alman düşünüre ait. Bize ait değil. Yani Orta Asya kavramı da bir İngiliz kavramı.

Mesela Katip Çelebi’de bu kavramlar vardı. Yönleri tespit ediyordu. Yönlerimiz bizim kendi yönlerimiz. Bir Akdeniz, Karadeniz Kızıldeniz Gökçe Göl, Gökçe Deniz. Hepsi kavramlar bize ait. Akdeniz kavramı Türk bir kavram. Çünkü ak batıyı temsil eder.

Kara kuzeyi Kızıl Güney’i gök rengi de doğuyu temsil eder. Bunun gibi biz kendi kavramlarımızı oluşturmamız lazım. Makalenin bende tetiklediği duygu ve düşünceler bu şekilde. En temelinde de kendi kavramsal sözlüğümüzü oluşturmamız konusunda bir yaklaşımım var.

Yani tabii bir de Çin’in bu ABD Rus daha doğrusu şöyle söyleyeyim sadece Çin değil
BM5 artı bir. Artı bir Almanya. Bu değerlendirmelerde hepsinin birlikte yer alması konusu.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular