HomeBEYOND TURKEYASIAAfrika ve Asya kıtaları ile olan ilişkimiz...

Afrika ve Asya kıtaları ile olan ilişkimiz…

Sevgili dostum merhaba bugün 8 Mayıs 2022 pazar sizlerle ve bugün Anneler Günü bugün konuşacağımz konu üç 4 dakikalık kısa bir süre içerisinde Afrika ve Asya kıtaları ile olan ilişkimiz. Bir açılım olması itibari ile. Bu konuları incelediğimizde hangi kıtanın Afrika’nın mi yoksa eski Asya’nın mı 100 yıllık dönemi itibarıyla gelecek vaad ettiğini incelediğimizde acaba bu soruya ne şekilde bir karşılık bulacağız önemli olan konu burası.

Nüfus açısından baktığımızda Afrika’daki nüfus artışı Asya’nın katbekat üzerindedir ve yüzyılın sonunda nüfuslar eşitlenecektir çok büyük bir artış hızını ifade etmektedir bu Afrika’da ve dünya pazarlarından nüfus açısından tekrar dönüp baktığımızda 2021 itibariyle Afrika ve Hindistan‘ın nüfusları birbirlerine eşittir. 1.4 milyar bir nüfus barındırmaktadır  Afrika kıtası ve Hindistan alt kıtası. Her ikisinde de nüfus artışları son derece hızlıdır. Hindistan’ın nüfus artışı Çin’den hızlıdır. Çin’in nüfus artışı durağanlaşmıştır.

Afrika‘da ve Hindistan’da genç nüfuslar söz konusudur. Şimdi biz Türkiye‘nin yine 2021 yılı ihracatını incelediğimizde birinci sırada kıta olarak Avrupa kıtası yer almaktadır. Yüzde ellinin üzerinde bir pay. Fakat ikinci sırada yer alan kıta Afrika-Orta Doğu kıtasıdır.

Amerika ve Asya daha aşağılarda yer almaktadır. Şimdi burada Amerika’nın stratejisi Büyük Orta Doğu. Eski stratejisi ki adını da koymuş: Orta Doğu. O halde biz kendi stratejimiz Afrika-Orta Doğu‘dur. Zaten literatürde de MENA şeklinde geçer. Afrika-Kuzey Afrika tarzında. Ama biz burada Orta Doğu Kuzey Afrika değil, Orta Doğu-Afrika tarzında bir gruplama yapmamız lazım. Kendi ülkemizin stratejisi gereği, Orta Doğu parçası da olayın geçiş bölgesidir.

Başka bir isim daha takabiliriz buna. Kavramsal olarak Afrasya. Yani ülkemizde çok konuşuluyor Avrasya fakat Avrasya pek gündemde değil. Dünyadaki en hızlı gelişme bölgesi bu bölgede de Afrasya‘nın içerisinde, onun Asya kanadında aslında Hindistan alt kıtasını da ilave ettiğimizde yüzyılın gerçek gelişme bölgesi, kalkınma bölgesi ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Yirmi birinci yüzyılda Afrika bambaşka bir şekil alacaktır. İşte bakın bir buçuk milyar nüfustan dört milyar nüfusa çıkacaktır.

Asya’yla nüfuslarını eşitleyecektir. Şimdi baktığımız zaman Afrika‘nın içerisinde bir Amerika vardır, bir Hindistan vardır. Ve İngiltere, Fransa vardır. İngiltere Afrika‘yı Hindistan üzerinden de kontrol etmektedir. Amerika’da yine Afrika’yı eski
kölelik döneminden kalma bağlar üzerinden tekrar kontrol etmektedirler.

Batı Afrika’daki Liberya‘nın bayrağı tek yıldızlı Amerikan bayrağı tarzındadır. Bizim bunlara değerlendirmemiz gereklidir. Ve buradan çıkabilecek netice Afrika bizim gerçek gelişme dinamizminin yer alacağı bir bölgede ülkemizde çok uzun zamandan beri bir çelişki olarak gündeme getirilen doğu batı çelişkisini aşarak pusulanın tüm yönlerini göz önünde bulundurmak özellikle de yirmi birinci yüzyılın yeni gerçekleriyle birlikte Güney Yarım Küresinde yer alan Afrika ve Hindistan gibi ülkelere yönelmek stratejimiz açısından doğru bir yönlenme olarak gözükmektedir.

Aynı zamanda Afrika’daki pazarlar ulaşım ve erişim açısından Asya pazarlarına nazaran çok daha kolay ulaşabileceğimiz pazarlardır, özellikle kuzey Afrika ve Akdeniz üzerinden hızlıca ulaşabileceğimiz pazarlardır ama istatistiklerimizde aşağılarda yer alan Amerika ve Asya pazarları ise bize uzak olan Pasifik kıyılarında yer almaktadır. O açıdan Çin ile Asya pazarları bize uzak bir konumda yerleşmişlerdir. O zaman bu Batı Doğu çelişkisini aşarak güneye doğru daha böyle sıcak bakışlarla yönelmemiz önem kazanmaktadır.

Hoşça kalın tekrar. Görüşmek üzere dostlar. Hoşça kalın.

Levent Ağaoğlu

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular