HomeMAINAyrışan Yollar: Hindistan, Çin, Türkiye

Ayrışan Yollar: Hindistan, Çin, Türkiye

Üretim güçlerinin İpek Yolu üzerindeki Çin ve Baharat Yolu üzerindeki Hindistan üzerinde yoğunlaştığı gerçeği karşısında, ikisi de Asya kıtasında, doğuda yer alan bu büyük nüfuslu ülkelere, pazarlara karşı Batı Dünyası, ABD’nin öncülüğünde her zamanki böl parçala yönet yöntemlerini gündeminin en baş maddesi olarak uygulamaktadır.

Mao’nun ölümünün ardından 1978 yılından itibaren 50 yıllık bir plan uygulamaya başlayan Çin Halk cumhuriyeti sürecin sonunda dünya lideri olmayı hedeflemiştir. Tabii bu süreci ABD ile birlikte geliştirmiştir. Çin ucuz üretim ile beraber dünya pazarlarında hakimiyet sağlamış ve ABD’nin dolar hegemonyasını idame ettirmiştir.

21. yüzyıl ilk çeyreği sonunda gelinen noktada ise Çin’in 50 yıllık planının sonlarına doğru olan bu süreç içerisinde ABD ve Batı ise yedeklerinde tuttukları Hindistan‘ı piyon olarak pazara sürmeye başlamışlardır.

Artık, yeni kavramlar, etiketlemeler, suni ayrımlar, suni birliktelikler yaratılacak ve batının dünya üzerindeki hegemonyası bu kez de Asya’yı bölüp parçalayarak devam ettirilmeye çalışılacaktır.

Bu tabloda Basra körfezi ülkeleri ve özellikle İran, Hindistan ile işbirliğine yönlendirilecektir.

Dikkat edildiğinde İsrail’in Müslümanları, Gazze’yi bombaladığı süreçte, İran ise Pakistan ve Kuzey Irak’a füzeler atmıştır Müslümanları vurmuştur. Hindistan da, İran da Ermenistan’ın yanındadır. Artık, Batı, Doğu’yu yeniden bölüp parçalamaktadır. İpek yolunun ise orta koridoru İran hattı üzerinden geçmemektedir.

İran, Türkler açısından bir Acem Seddidir.

ABD büyük Orta Doğu projesi ile karıştırdığı bölüp parçalamaya çalıştığı orta Doğu’yu, bu sefer de Hint kıtasını Orta Doğu’ya eklemleyerek, büyük Orta Doğu Projesi‘ni daha da genişletme yolundadır.

Zengezur koridorunun açılması Batı açısından bir felakettir, çünkü Türkiye ile Türkistan arasında iletişim başlayacaktır, nakliyat başlayacaktır.

Çok açıktır ki, buradaki dengeleri değiştirebilecek ülke Türkiye’dir.

Türkiye’nin bu kamplaşmalarda yer almaması, İpek Yolu’nu ve Baharat Yolu’nu, kendi coğrafyası üzerinden dengelemesi, Hindistan ve Çin ile olan ilişkilerini ABD’nin arzusu hilafına kendi kararları ile alması, BOP projesini dışlaması neticesinde Asya bir birlik olma yolunda ilerleyecektir.

Burada Rusya, Hindistan ve Çin’in BRICS üyesi Asya ülkeleri olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Türkiye’nin önüne Türkistan ile erişimini engelleyici bir şekilde Acem Seddi olarak dikilen İran’ın yanı sıra, Hindistan‘ın kuzeyinde Türkistan ülkelerinin yer aldığı gerçeğinden yola çıkarsak, bu bağlantı da koparılmaya çalışılmaktadır.

Türkiye açısından çıkış yolu ise güney kuzey çevrimi şeklinde Türkiye, güneye doğru Afrika, Hindistan, kuzeye doğru Türkistan, Rusya ve tekrar Türkiye şeklinde bir çevrimin çalıştırılması tarzında olacaktır.

Batı’nın önerdiği formülasyonda, Hindistan, Baharat Deniz yolu üzerinden, Avrupa pazarlarına yönlendirilmektedir. Çünkü, Hindistan’ın Amerikan pazarına olan mesafesi kuvvetli bir ticari ilişkiye engeldir.

Fakat, burada gözardı  edilmek istenen Afrika oyunu bozucu niteliktedir.

Önerdiğimiz çevrim  kapsamında zaten Hindistan ile Afrika’nın yakın ilişkileri söz konusudur. Hindistan ile Rusya’nın da yakın ilişkileri vardır. Türkiye’nin de Afrika ile yakın ilişkileri bulunmaktadır. Eksik olan parça Hindistan-Türkistan ve Hindistan- Türkiye arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin güçlendirilmesi durumunda,  Batının, Asya’yı bölerek hegemonyasını sürdürme senaryosu uygulama imkanına kavuşamayacaktır.

İpek Yolu: Çin, Rusya, Türkiye

Baharat Yolu: Hindistan, İran, BAE, Arabistan, Ürdün, İsrail

 

Dk 42 Hindistan: Süleyman Seyfi Öğün hocanın Hindistan analizi.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular