Tespit: Çavuş Yeradları Çavuş: 156 yeradı..türkiye. bulgaristan. makedonya. yunanistanda. Çavuş Yeradları. Evet 56000 çavus ailesi mensubu söyleniyor ama çok komünal bir ad. Hepsi Beyşehir Çavuş yörük-türkmenlerimi bilmemiz zor…Sadece bildiğim büyük ve tehlikeli grubu Makedonya‘ya(1300 çadır civarı), bir başka grubu Şileden Çayeline kadar Karadenize, az bir grubu da Muğla ve Balıkesir arasına iskan etmisler diye Babam rahmetli İbrahim Hergünsel söylemisti…
Çavuş Yeradları
Evet. Cumhuriyet mah. Beykoz Çavuş çiftliği benim ailemin yanlarına beş-altı pomak aileyi getirerek süt ve süt ürünleri ile süt mamulleri üzerine üretim yaptığı çiftlik idi. İsmini Sülale adımızdan alır. Dönemin Üsküdar ki önemli (Zeynel Küsmezer amcamızın dedem Cafer’in amca oğlu) pastanesi idi. Günümüzün Divan pastanesi gibi idi..
Çavuş Yeradları
Degerli Levent bey, O bölgede iki Çavuş yerleşimi var. Biri Beyşehir Çavuş, diğeri Seydişehir Çavuş.. Her ikisi de Beyşehir yörükleri adı altında geçiyor. Birbirlerine çok yakınlar. Benim düşüncem her iki tarafta yakın ama esas merkez Seydişehir Çavuş. Çünkü çok eski bir Selçuklu köyü ve 1467 sonrası (bizimkiler göç ettirilince yeni iskanlar olmus.)
Aktaran: Mehmet Danyal Hergünsel
———————————————
Nişanyan haritasına bakıldığında çavuş yeradları karadeniz bölgesinde bir hat oluşturmuş. En eski yerleşim çatalhöyük coğrafyası
Çavuş Yeradları
Ağaver köy – Iğdır Merkez – Iğdır
Aşağıçavuş köy – Yenice (Kalkım bucağı) – Çanakkale
Aşağıçavuşlu mahalle – Sürmene – Trabzon
Başçavuş köy – Ağrı Merkez (Cumaçay bucağı) – Ağrı
Başçavuş mezra – Mutki (Meydan bucağı) – Bitlis
Büyükçavuş mahalle – Viranşehir – Şanlıurfa
Büyükçavuşlu mahalle – Silivri (Sinekli bucağı) – İstanbul
Cumhuriyet mahalle – Beykoz (Mahmutşevketpaşa bucağı) – İstanbul
Çağış mahalle – Bigadiç (Çağış bucağı) – Balıkesir
Çauşli Чаушли ölü yerleşim – Doyran – MK
Çavuş mahalle – Şereflikoçhisar – Ankara
Çavuş mahalle – Manyas – Balıkesir
Çavuş mahalle – Menemen – İzmir