Tek bir ülke şimdiden elektrikli olmayan araç satışını yasakladı. Hangisi dersiniz? Yanıldınız: Etiyopya. Ancak sorun şu ki, geçen sene bu kararı alan ülkedeki toplam şarj istasyonu sayısı sadece 50 (elli). Tahmin edeceğiniz gibi herkes isyanda. (Konunun pek anılmayan boyutu, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çin’in bölgedeki ekonomik nüfuzu.)
The Economist son sayısında çok enteresan bir duruma dikkat çekmiş. Çin, inşa ettiği gizli depolar ve silolarda büyük miktarda tahıl, doğalgaz, petrol ve benzeri temel ihtiyaçlar stokluyor. Başta kahve, soya, petrol ve doğalgaz olmak üzere birçok hammadde özelinde dışa bağımlı Çin’in bu hamlesinin (yakın) gelecekte maruz kalabileceği siyasi ve ekonomik yaptırımlara karşı olduğu düşünülüyor. Haberdeki sayılar düşündürücü.
Yaptırımların etkisiyle beklenmedik boyuta varan Rusya ve Çin arasındaki ticari ilişkiler, yerli dijital ödeme platformlarının yıldızını parlatmış durumda. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri Çin’in 2013’te Rusya’da kurduğu “Qifa”. Şirketin yakında Moskova Borsası’nda da halka arzı hedefleniyor. (İki ülke arasındaki ticaretin hacmi geçtiğimiz yıl 230 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı.)
Çin dünyanın ilk sızıntıya karşı korumalı nükleer reaktörünü tanıttı. Tsinghua Üniversitesi tarafından geliştirilen 105 MW kapasitesindeki sistem uranyum ve grafit kullanımındaki farklılığın yanısıra nükleer fizyon sırasında çıkan yüksek ısıyı yönetme tekniğiyle de emsallerinden ayrışıyor.
Çinli bir araştırma grubu sadece 4 gram (tek bir A4 kağıt) ağırlığında bir dron geliştirdi. Daha da enteresan bir özelliği var: şarj olmaya ihtiyaç duymadan sonsuza kadar havada kalabiliyor. Sırrı ise güneş enerjisinden beslenen 1,52 gramlık elektrostatik motoru.
Kaynak: Dünya Halleri | M. Serdar Kuzuloglu | Substack