Around Malta Bazaar Fatih 21 December 1974
© Copyright photo by Levent Ağaoğlu
An uphill alley in Fatih. The cheerful moods of children who have started to mature as youngsters. Istanbul’s always young and rich human values, genetic diversity. Neighborhoods, foreigners, cities, continents. It is not easy to be the capital of the world. With its children and young people, it is always a dizzling and scrambling city. The proud leadership of the capital, the conquerors.
Fatih’de yokuş yukarı bir sokak arası. Gençliğe yolalmaya başlamış çocukların neşeli halleri. İstanbul’un her zaman genç ve zengin insan değerleri, genetik çeşitliliği. Mahalleler, taşradan gelenler, şehirler, kıtalar. Kolay değil dünya başkenti olmak. Çocukları, gençleri ile her zaman külhan ve fırlama bir şehir. Payitahtın, Fatihlerin gururlu liderliği.
Cumhuriyet yegane bir örnek olarak 23 Nisan 1920 Meclisin kuruluşundan başlamak üzere Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamaya başlamıştır. Bu şekilde egemenlik, meclis, millet ve çocuk kavramları birbirleri ile bağlantılandırılmıştır.
Mecli
Çinliler bugün çocuklarını binlerce yıllık geleneklerinden esinlenerek yetiştirmektedirler, çünkü Çinlilerde aile kavramı son derece önemlidir. Türkler ise yine binlerce yıllık geleneklerini bu konuda acaba değerlendirmekte midirler. Bu konuya maalesef olumlu bir cevap verememekteyiz. Çünkü Türk eğitim düzeni kaotik ve kendisine yabancılaşmış bir yapı göstermektedir.
Öğretmen dostum Adil Hacıömeroğlu aşağıdaki linklerde yeralan yazılarında geniş bir perspektif ortaya koymuş. Tebrik ederim. Çocukların okullarda eğitim öğretim yolu ile nasıl aptallaştırıldığını da ayrıca incelemek önemli olacaktır. Örneğin öğretmenler sürekli öğrencilere ödevler veriyor. Ondan sonra aile büyükleri anne babası bu ödevleri çocuk adına yapıyorlar. Benim kızım ilkokulu Hong Kong da okudu İngiliz okulunda okudu çünkü ben oraya atanmıştım. Ve yabancı bir dili çok kolaylıkla okudu, öğrendi her şey okulda oldu. Bütün öğrenme süreçlerini sınıfta öğretmen ve öğrenci arkadaşlarınla birlikte yaşadı evde ders çalıştığını ders yaptığını hiçbir şekilde hatırlamıyorum.
Çocuklar konusunda zihinsel yeterli gelişimin sağlanması açısından da protein ile beslenmenin önemi ve bunun plan programa bağlanması ve okullarda bu konunun da izlenmesi önemlidir.
https://adiladalet.blogspot.
https://adiladalet.blogspot.
Keşke çocuklar doğduğunda 6 yaşa gelene kadar çocukları okula baslatacağınıza anneleri eğitime alın cahil bilgisiz anneler yüzünden çocuklar telef oluyor yazıktır birde bu anneler kendilerini çok akıllı zannediyorlar annelere eleştirim bu yönde yoksa hepsi başımızın tacı maalesef çocukları yetiştiremiyorlar.
Çocuk anne baba elinde bir emanettir kalbi kıymetli bir cevher gibi temizdir, mum gibi her şekli alabilir. Temiz bir toprak gibi olup hangi tohum atılırsa büyür. Anne baba denetleyici yaklaşımla, çocuğunu başkasıyla kıyaslar, eleştirir, sürekli bağırır, kızar, konuşturmaz, susturur.
Pasif anne babalar da etkinliklere ilgisiz ve kayıtsız kalırlar. Hoşgörü ile boşvermeyi karıştırırlar. Çocuğun olumsuz davranışlarını düzeltmeye gayret etmez. Bazen iş yaşamı, bazen de evlilik ilişkileri anne babanın öfkeli davranışları etken olabilir. Bu anne babalar gerginliklerini çocuklarından çıkarırlar. Bazı çocuklar anne baba’dan daha olgun davranabiliyorlar. Bir çocuğa özgüveni eksikliği yetersiz kolar. (Fulya Kırımoğlu)
Masallar çocukların hayal gücünü ve yaratıcısını teşvik eder. Çocuklar bir eğitici masallar dinlediklerin de sahneleri, karakterleri ve ortamları uslarında canlandırırlar. Kendilerini farklı durumlarda hayal eder, ne yapacaklarını düşünürler ve gelecekteki mesleklerinde masalların önemli bir yeri ve rolü vardır. Bir çocuk hayal kurduğunda da bu hayali ile onu eleştirmek yerine, duygularını, istekleri ile ne söylemek istediklerini anlamaya çalışmak gerekir eğitici ve yararlı aktivitelerle oyun oynayarak onların hayal gücünün geliştirmesine destek olunmalıdır.
Çocukların hayalleri iç dünyalarına açılan kapılarıdır ve düşünceleri, duyguları, istekleri anne babaya fikir verir. Sözel olarak anne baba onlara bu hayallerinin zor hayaller olduğunu ve gerçekleşmeyeceğine söylemeleri onları hayal kırıklığını yaşamalarına neden olur. Hayal gücü gelişen çocuk kolay arkadaş edinir, sorunları daha kolay aşar. Problemleri daha kolay çözer hayal eden çocuk merak eder soru sorar daha çok bilgi edinir. Çocuklar dinlenip, anlaşılmalı ve gözlemleyerek onların ne söylemek istediklerini anlayamadığımız da uzmanlardan yardım destek istemeliyiz Oyun oynaması hayal kurması onun mutlu olmasını sağlar mutlu çocuklarda sağlıklı birey olup, hayatla başa çıkabilir, kendilerine üretebilirler.
(Fulya Kırımoğlu)
https://adiladalet.blogspot.
https://adiladalet.blogspot.