4-11 Şubat 1945’de gerçekleşen Yalta Konferansı için bir araya gelen üç lider: Churchill (Britanya), Roosevelt (ABD) ve Stalin (Rusya)
Üç Büyükler (ABD, Rusya, İngiltere)
1945 yılında Türkiye’den toprak isteyen Stalin, 1948 yılında ise kendi toprağı olan Doğu Türkistan’ı Çin’e vermişti.
Lenin, emperyalizm ile kora kor mücadele etmişti. Stalin ise Yalta görüşmelerinde, emperyalistlerle dünyayı bölüştü. Türkiye, Batı kampında kaldı. Toprak istemeler falan işin tiyatral tarafı idi. Batı’ya itildik. ABD de, yapılan ve halen geçerli Yalta paylaşımı gereği bize çöktü.
Türk entelejensiyasının bu konular ile ilgili soruları sorma vakti çoktan gelip geçti.
Stalin hangi denge saiki ile Türkiye’den toprak isterken, Türkistan’ın doğusunu elinden çıkartıyordu?
ABD, Rusya ve İngiltere dengesi ile Türkiye Batı kampına itilirken, Doğu Türkistan ise Çin’e devredilerek, Rusya’nın sıcak denizlere inişi İngiltere etkisiyle engellenmiş oldu.
1997 yılında ise bu kez de Hong Kong adası İngiltere tarafından Çin’e devredilerek, dengeye Çin de eklenmişti.
Buradaki kritik soru ise bu sefer de İngiltere hangi saik ile kendi toprağını Çin’e devrediyordu?
Bu dengede Fransa yoktu. 2. Dünya Savaşından sonra Anglo Sakson Batı dünyası, Çin ve Rusya ile bir denge tespit etmişti.
Türkiye ve Türkistan ise 3+1 güçler tarafından kontrol altında tutuluyordu, kumpasa kıstırılmıştı.
Stratejik soru Düvel-i Muazzama tarafından kıstırılan Türklerin (Türkiye&Türkistan), Türk Devletler Teşkilatı‘nın 2022 yılından itibaren aktive edilmesinden başlayarak, hangi aksiyonları alarak bu kıskaçtan kurtulabileceğidir.
Tarihte Türkler, Araplar ile birlikte hareket ederek, Talas Savaşı neticesinde, Çin zulmünden kurtulmuşlardı. Bu kez Araplar, İngiltere tarafından devşirilmiş, kendilerine İngiliz kumaşından bayraklar çizilip, dikilerek Türklerin karşısına geçirilmişler ve son olarak da Suudi Arabistan ABD’yi karşısına alarak Çin ile yakınlaşmıştı.
3+1 ve TDT
Kaygan ve kaypak zeminli Üç Büyükler (ABD, İngiltere, Rusya) +1 (Çin) dengesine (3+1) karşı izlenecek Türk Birliği stratejileri, 1. Dünya Savaşında İngiltere tarafından mağlup edilişimiz ve 2.Dünya Savaşından sonra ise ABD tarafından denge siyasetinde oyuna getirilerek, Büyük Orta Doğu projesine devşirilerek dolaylı işgale uğratılmamız tecrübe ve dersleri gözönüne alınarak, sağlam zeminlere oturtulmalıdır.
Türkler kendi denge stratejilerini, Türk Birliği‘ni temsilen Türk Devletler Teşkilatı nezdinde kurumsallaştırmalıdır.