Dönüşen lider olabilmek için felsefeye ihtiyaç var. Felsefenin kelime anlamı bilgelik sevgisidir. İhtiyacımız dönüşen lider değil bilgelik, bilge liderliktir. Felsefe yapmayan, yapmamakla öğünen felsefesiz bir toplumun ne hallere düştüğü, 2023 Türkiye’sinin gündemleri ile apaçık ortadadır.
Dönüşen Liderlik 2023 Zirvesinde CEO’larımız 2 gün boyunca toplanmış. Yeni bir fikir yok. Önemli olan yeni fikirlere dayalı çözümler. Felsefe yapmamışlar çünkü, yeni fikirlere peşinen karşı çıkmışlar demek.
İş hayatının liderlik iddiasında bulunabilmesi için bilgelik sevgisini içselleştirmesi, felsefe yapması, iş hayatında bilgeliğin, ardından da bilge liderliğin önünün açılması gereklidir.
Ülkemizde kavramlar kendimize yabancılaştırıldığı için şizofrenik bir dönemden geçiyoruz. Çift kişilikli bir toplum yapısıdır söz konusu olan. Doğulu gibi düşünürken batılı kavramlarla kuşatılmış durumdayız. İş hayatı da bu yabancılaşmadan nasibini almıştır.
Türkiye’de iş hayatı özellikle ikinci Dünya Savaşı’nın galibi Amerika’nın ülkemize 1943 yılından itibaren Büyük Orta Doğu projesi ile çökmesi neticesinde şekillenmeye başlamıştır.
İş hayatımızda kullanılan kavramlar Anglosakson kavramlardır.
Kendi kimliğimizden tarihimizden gelen kavramları iş hayatına uyarladığımız zaman işte gerçek dönüşen liderlik olgusu ile karşı karşıya kalacağız. Aslında dönüşmesi gereken liderlik değildir. Kendi kavramlarımıza dönmesi elzem olan iş hayatının tamamıdır.
İlk olarak Japonya ardından Kore ve Çin iş hayatlarındaki gelişmelere baktığımızda inovasyonu ve kendi özgün kavramlarını esas aldıklarını görmekteyiz. Asya’nın bu lider ülkelerinin iş hayatları kendi sosyolojik yapılarından devşirilen kavramlarla gelişmektedir. İşte bu şekilde dünya liderlik sahnesinde yer almaktadırlar.
Bu sayede Fortune 500 listesinde giderek artan sayıda Çin firmalarının yer aldığını görmekteyiz. Çin, bu başarısını ayrıca sosyolojik yapısında karşılığını bulan küçük işletmelerin (karideslerin) ve her sektörde dünya pazarlarında marka olacak şekilde büyük firmaların (köpek balıkları) sentezi şeklinde gerçekleştirmiştir.
İş Dünyası Filozofları
- Rüştü Bozkurt
- D.Ferhat Demir
- Temel Aksoy
- Ussal Şahbaz
- Peter Drucker
- Jack Ma