Türkiye Coğrafyası ve İnsanlık
3000’li yılların şafağındayız. Şafak giderek aydınlanırken 21. yüzyılla birlikte fikirlerin ve bilginin daha değerli olduğu dönemin ilk ışıkları belirmeye başladı.
Türkiye coğrafyası, insanlık tarihinde ilk toplu yerleşimlerin (Çatalhöyük), ilk tarımın (Urfa, Diyarbakır), ilk inançların (Karahantepe, Göbeklitepe) ve ilk düşünürlerin (Milet) başlangıç noktasıdır.
İnsanlığın ilk soruları burada soruldu. Kesintisiz 15.000 yıllık birikim, Türkiye coğrafyasında insan varlığının zenginleşmesini sağladı.
Fikirlerin ilk filizlendiği yer olan Türkiye coğrafyası, doğacak ilk on düşünürden dördünün yaşadığı bereketli coğrafyalardan biri.
Kıtaların (Avrupa, Asya, Afrika) kesişme noktasındaki Türkiye yarımadalarının (Rumeli, Anadolu) havuzundaki gen çeşitliliği ve zenginliğinin sonucu da aynı şekilde düşünce zenginliği ve çeşitliliğidir.
Evrensel Düşünürler Ansiklopedisi’nin ilk yazısı, 2650 yıllık bir birikimle, M.Ö. 624 yılında doğan ve bilinen ilk filozof olan Miletli Thales ile başlıyor.
İlk 10 büyük filozofun ilk 2’si ve toplamda 4’ü Türkiye coğrafyasından. Felsefe Türkiye coğrafyasında başlamıştır. İlk 10 düşünürün 4’ü Türkiye’de doğmuştur.
Türkçenin bizatihi kendisi de zaten felsefedir.
1. Thales, Milet
2. Anaximander, Milet
3. Pisagor, Sisam Adası
4. Laozi
5. Konfüçyüs
6. Sun Tzu
7. Herakleitos, Efes
8. Parmenides
9. Anaksagoras, Klazomenai, Urla
10. Protagoras
Kaynak: Xue Xiaoyuan, Dr. The Charisma of 100 Philosophers. 2018. China Pictorial Press.
Prof. Ahmet ARSLAN, Akademia Vakfı Konferansı;
” THALES VE FELSEFENİN BAŞLANGICI “