( her büyükelçilik 5, her konsolosluk 3)
ABD, İngiltere, Fransa gibi BM5 üyesi batılı ülkeler yabancı misyon şefliklerinde o ülkenin yerel dillerinde yazma konuşma kapasitelerine sahip çok sayıda personel bulundurmaktadırlar. Batı dünya hegemonyasını bu şekilde yerel kanallardan elde ettiği bilgileri özellikle İngilizce konuşan ülkeler arasında Beş Göz sisteminden 24 saat boyunca izleyerek oluşturmaktadır.
Misyon şefliğinin bulunduğu ülkelerdeki resmi diller ve hakim dillere intikal edilmediği müddetçe bilgi temini de çok sınırlı olacaktır. Örneğin, Hindistan’da Hintçe, Urduca ve Dravitçe gibi temel üç dil konuşulmaktadır. Bakalım acaba Hindistan‘daki Misyon Şefliklerimizde bu diller bilinmekte midir, konuşulmakta mıdır, bu diller üzerinden oradaki halk ve yetkililer ile görüşülmekte midir, bu çok önemli bir sorudur. ABD’nin Çin’deki misyonları, büyükelçilik ve konsolosluk düzeyinde Mandarince ve Kantonca dillerini konuşup yazmaktadırlar.
Hem personel sayısı hem de bilinen yabancı diller açısından son derece sınırlı imkanlara sahip olunduğundan ötürü, bilgi kanalları da çalıştırılmamakta sadece masa başı faaliyetlerle sınırlı kalınmaktadır.
Toplam konuşan kişi sayısına göre (ana dil ve ikinci dil konuşanlar dahil ) En çok konuşulan 10 Dil- 2024
- İngilizce: 1.132 milyar kişi BM5 üyesi
- Mandarin Çincesi: 1.117 milyar kişi BM 5 üyesi
- Hintçe: 615 milyon kişi
- İspanyolca: 534 milyon kişi
- Fransızca: 280 milyon kişi BM 5 üyesi
- Arapça: 274 milyon kişi
- Bengalce: 265 milyon kişi
- Rusça: 258 milyon kişi BM 5 üyesi
- Portekizce: 252 milyon kişi
- Malayca: 240 milyon kişi
En çok konuşulan on dil (5 milyar) arasında 3 milyara (%60) yakınını BM5 üyesi ülkelerin dilleri oluşturmaktadır.