HomeMAINGreat Music Traditions in the World

Great Music Traditions in the World

There are two great music tradition in the world; Turkish and Indian.

Attached is a classical turkish music concert from early 1989.

 

Foreign Ministry and art. Süleyman Seyfi Öğün.29/08/2024 Thursday

India is the geography of a polytheistic culture where multi-coloured worship, rituals and folklore prevail. There is a god or goddess who is the cure for every problem in abundance. Indian music; even if not as much as Indian music, Indian dances have always interested me. Personally, I have done some reading on Indian music and have a considerable archive. In fact, I have always claimed that this music is one of the two most profound traditions of the Orient on the basis of maqam music.

No offence to others, but I must state that the second great tradition on a global scale is Ottoman-Turkish music, even though we have forgotten its value nowadays. In this respect, I have always admired and respected this richness of Indian culture. Indian dances, on the other hand, seemed very strange to me. Every time I watched them, they left a kaleidoscope effect on me. Yes, these dances are very colourful and have a moving structure in which the figures are constantly transformed.

We know that Iran has been historically very close to Indian culture. I have always thought that Iran made a great effort to create its own originality in order not to be crushed under the weight of this rich culture and not to be assimilated by it. They must have realised that they had a very difficult job in music, so they turned to poetry and literature.

We must recognise that they have been very successful in this too. To be honest, again, no offence to anyone, but I believe that a poetry tradition that can rival Iranian poetry does not exist in these neighbourhoods. Iran also succeeded very well in miniature painting. Turks and Persians are neck and neck in tiles. In fact, no one can even come close to the Turks. In music, as I said, Istanbul is unrivalled. https://www.yenisafak.com/yazarlar/suleyman-seyfi-ogun/hariciye-ve-sanat-4641546

Hindistan çok tanrılı; hâliyle çok renkli ibâdetlerin, âyinlerin ve folklorun hüküm sürdüğü bir kültürün coğrafyası. Her bir derdin devâsı olan bir tanrı veyâ tanrıça mebzul miktarda mevcut. Hint müziği; onun kadar olmasa bile Hint dansları alâkamı çekmiştir. Şahsen, Hint müziği hakkında hem bâzı okumalar yaptım hem de hatırı sayılır bir arşiv sâhibi oldum. Doğrusu bu müziğin, ,Şark’ın makâm müziği temelinde en derûnî iki büyük geleneğinden birisi olduğunu hep iddia etmişimdir.
Başkaları alınmasın ama, küresel ölçekte ikinci büyük geleneğin; her ne kadar biz kıymetini bugünlerde iyiden iyiye unutmuş olsak da Osmanlı-Türk mûsıkisi olduğunu ifâde etmeliyim. Bu itibârla Hint kültürünün bu zenginliğine hep hayran olmuş, saygı duymuşumdur. Hint dansları ise bana çok tuhaf gelmiştir. Her seyredişimde bende bir kaleydoskop tesiri bırakmıştır. Evet, çok renkli ve figürlerin sürekli başkasına dönüştüğü hareketli bir yapısı var bu dansların.
İran’ın Hint kültürü ile târihsel olarak çok içli dışlı olduğunu biliyoruz. İran’ın, bu zengin kültürün ağırlığı altında ezilmemek, onun tarafından asimile olmamak için kendi özgünlüğünü meydana getirmek için büyük bir gayret sarfettiğini düşünmüşümdür. Müzikte işlerinin çok zor olduğunun farkına varmış olmalılar ki, şiire ve edebiyâta yüklendiler. Bunda da hakikaten çok muvaffak olduklarını kabûl etmeliyiz. Doğrusu, yine kimse alınmasın ama, İran şiirine rakip olabilecek bir şiir geleneğinin bu civarlarda pek de mevcût olmadığı kanaatindeyim. İran bir de minyatürü çok iyi başardı. Çinide Türkler ve Farslar başabaş gelir. Hatta ise kimse Türklerin yanına yaklaşamaz. Mûsıkide ise, dediğim gibi, İstanbul rakipsizdir. https://www.yenisafak.com/yazarlar/suleyman-seyfi-ogun/hariciye-ve-sanat-4641546
E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular