HomeMAINHazar Tüneli: Bir Proje Önerisi

Hazar Tüneli: Bir Proje Önerisi

 

Çin, kullanıma sunduğu yeni köprü ve sualtı tüneli sistemiyle 10 alanda dünya rekoru kırdı. Ülkenin güneyinde yer alan Shenzhen ve Zhongshan şehirlerini bağlayan 24 kilometre uzunluğundaki otoyol bağlantılı tünel, 8 şeritli otoyoluyla 2 saatlik mesafeyi 30 dakikaya indiriyor.

Yol ağının sualtı tünel girişi böyle (etkileyici) bir tasarıma sahip.

https://english.www.gov.cn/news/202406/30/content_WS668108afc6d0868f4e8e8b67.html?utm_source=substack&utm_medium=email

https://news.cgtn.com/news/2024-06-30/Shenzhen-Zhongshan-Link-opens-to-traffic-with-10-world-records-1uQLZ7MgSgE/p.html

https://news.cgtn.com/news/2024-06-30/Shenzhen-Zhongshan-Link-opens-to-traffic-with-10-world-records-1uQLZ7MgSgE/p.html?utm_source=substack&utm_medium=email

HAZAR tüneli de olabilir bu şekilde

Hazar geçişinde en kısa mesafe olan Bakü-Türkmenbaşı limanları arası 306 Km.lik mesafe 13 saatte feribot ile kat edilmektedir.

Bakü-Türkmenbaşı arası hızlı tren ile aslında 1 saat

Rusya’dan teknoloji alırken Çin’den de teknoloji alıyor muyuz acaba?

Hazar Denizindeki önemli limanlar BaküTürkmenbaşı ve İdil Nehri deltasında Astrahan’dır. Bunlar arasında demiryolu bağlantısı vardır. İran’a ait kısımda en önemli liman Bender Türkmen’dir

Hazar Denizi endoreik olmasına rağmen, ana kolu olan VolgaDon Nehri (ve dolayısıyla Karadeniz) ve Baltık Denizi ile Kuzey Dvina ve Beyaz Deniz’e ulaşan yan kanallarla bağlıdır.
Diğer bir Hazar kolu olan Kuma Nehri de Don havzasına bir sulama kanalıyla bağlanmıştır.

Hazar Denizi’nde çeşitli tarifeli feribot seferleri (tren feribotları dahil) hizmet vermektedir:

Feribotlar çoğunlukla kargo için kullanılır; sadece Bakü – Aktau ve Bakü – Türkmenbaşı güzergahlarında yolcu kabul edilmektedir.

Kanallar

Endoreik bir havza olan Hazar Denizi havzasının okyanusla doğal bir bağlantısı yoktur. Orta Çağ döneminden beri tüccarlar, Volga’yı ve kollarını Don Nehri‘ne (Azak Denizi‘ne akar) ve Baltık Denizi‘ne akan çeşitli nehirlere bağlayan bir dizi liman aracılığıyla Hazar’a ulaştı. Volga Havzasını Baltık ile birleştiren ilkel kanallar 18. yüzyılın başlarında inşa edildi. O zamandan beri bir dizi kanal projesi tamamlandı.

Volga Havzası’nı ve dolayısıyla Hazar Denizi’ni okyanusa bağlayan iki modern kanal sistemi, Volga-Baltık Su Yolu ve Volga-Don Kanalı‘dır.

Planlanan Pechora-Kama Kanalı, 1930’lar ve 1980’ler arasında geniş çapta tartışılan bir projeydi. Nakliye ikincil bir düşünceydi. Asıl amacı, Peçora Nehri‘nin (Arktik Okyanusu’na akan) suyunun bir kısmını Kama Nehri üzerinden Volga‘ya yönlendirmekti. Hedefler, o sırada tehlikeli bir şekilde hızla su seviyesinin düştüğü düşünülen Hazar’da hem sulama imkanlarının hem de su seviyesinin dengelenmesiydi. 1971 yılında bölgede SSCB tarafından barışçıl nükleer inşaat deneyleri yapıldı.

Haziran 2007’de, petrol zengini ülkesinin pazarlara erişimini artırmak için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Hazar Denizi ile Karadeniz arasında 700 kilometrelik (435 mil) bir bağlantı önerdi. “Avrasya Kanalı”nın (Manych Gemi Kanalı) karayla çevrili Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkelerini deniz devletlerine dönüştüreceği ve ticaret hacmini önemli ölçüde artıracağı umulmaktadır. Kanal Rusya topraklarını geçse de, Hazar Denizi limanları aracılığıyla Kazakistan’a da fayda sağlayacaktır. Kanal için en olası rota, Kazakistan Tarım Bakanlığı’ndaki Su Kaynakları Komitesi’ndeki yetkililerin açıklamasına göre, şu anda bir nehir ve göl zincirinin zaten bir sulama kanalı (Kuma–Manych kanalı) ile bağlandığı Kuma–Manych Depresyonu üzerinden ilerleyecektir. Volga – Don Kanalı’nı yükseltmek de başka bir seçenek olarak görülmektedir


Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular