HomeMAINHazar-Türk Tezi

Hazar-Türk Tezi

Hazar-Türk tezi gerçekten çok önemli. Karadeniz’de ticaret maksatlı Yunan ve Yahudi kolonileri bulunmasına karşın, Hazar’da Derbent ve benzeri koloniler çok az sayıda.

Karadeniz ve Hazar Denizi’nde Yunan ve Yahudi Kolonileri

Fakat buna karşın Hazar kıyıları bir tarım alanı olarak şekillenmiş ve buralarda da Türkler bu faaliyeti yerine getirmişler. Tabii, ticaret denize bağımlı iken tarım için toprak gerekiyor.

What made Anatolia so appealing to the various Turkic tribes that began to settle there?

Eastern Anatolian montane steppe

2019 yılında rast geldiğim Hamit Zübeyde Koşay’ın çiftçilik ile ilgili çiftçilik terimleri ile ilgili  bir de Burhan Oğuz’un internet sitesinde ve kitapları içerisinde kelime bazlı arama yapabiliyorsunuz o da muhteşem bir kaynak.

TÜRKİYE HALKININ MADDİ KÜLTÜRÜNE DAİR ARAŞTIRMALAR I. ÇİFTÇİLİK
Hamit Z. KOŞAY

https://taed.ktb.gov.tr/Eklenti/109620,1956-3-kosaypdf.pdf?0

Burhan Oğuz
https://www.booksonturkey.com/burhan-oguz-kultur-eserleri/

“Sintaşta Kültürü ve Türkler: 4 Bin Yıl Öncesinden Bugüne” Prof Dr Şevket Dönmez

“Türkler Önasya’ya uzak yerlerde değil, yakın bir coğrafyada ortaya çıkmıştır. Dilimizdeki orijinal tarım terimleri de bunu kanıtlıyor.” Prof Dr Şevket Dönmez

Geçenlerde sitemdeki yazımda şu cümleyi kurmuştum. “Hazar Denizi’nin güney, doğu, kuzey, batı yönlerindeki çevresi yoğun şekilde Türkçe coğrafya sistemine dahil olup, aynı şekilde Karadeniz ve doğu Akdeniz kıyıları da Türkçe coğrafyalarıdır.”

Hind-Avrupa tezine karşıt olarak Hazar-Türk ve Hind-Türk tezleri önem kazanıyor.

TÜRKİYE HALIGNIN MADDİ KÜLTÜRÜNE DAİR ARAŞTIRMALAR
Hamit Z. KOŞAY
I. ÇİFTÇİLİK

TÜRKİYE HALIGNIN MADDİ KÜLTÜRÜNE DAİR ARAŞTIRMALAR
Hamit Z. KOŞAY
Kap-Kaçak, Ocak vs.

Türk adının bilim çevrelerince kabul edilen ilk kullanımı MS 1. yüzyılda Pomponius Mela ve Plinius adlı Romalı tarihçilerce kaydedilmiştir. Azak’ın doğusunda yaşayan insanlar Turcae/Tyrcae adı ile kayda geçmiştir. “Türk” sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Bizans kaynaklarında iki tane Türkiye’den (Tourkia) bahsedilmektedir birincisi “batı Türkiye” ki bugünkü Macaristan topraklarıdır.

Yavitsas pistos krales Türkiyas
Türkiye’nin Sadık Kralı YagBuca’ya, Geyza’ya.

Kaynak: “Macarların kendilerine verdiği isim Türk idi” Prof Dr Osman Karatay 

“Géza, faithful king of Tourkia, the land of the Turks”

Diğeri ise “doğu Türkiye” ve bugünkü Ukrayna topraklarıdır. Bu devletler Doğu Türkiye olarak bahsedilen Hazar devletidir, 651-983 yılları arasında ağırlıklı olarak Ukrayna’nın tamamını kapsayacak şekilde o topraklarda egemenlik sağlamıştır.

Buradan çıkan diğer bir netice ise batı Türkiye olarak adlandırılan Macaristan, doğu Türkiye olarak adlandırılan Ukrayna ve yine Devlet it Türkiye olarak adlandırılan güney Mısır’daki Türk devletlerinin hepsi Kıpçak Türkleri kökenlidir.

Bizlere unutturulmuş olan tarihimizle ilgili bilgileri tekrar hatırladıkça yeniledikçe gerçeklerin geç de olsa farkına varmaktayız.

Türkiye’ler Kronolojisi

  1. Turcae (Herodot, MÖ500)
  2. Tyrcae (Pomponius, Plinius MS.1.yy)
  3. Tourkia (Khazaria) (Bizans kaynakları) MS 650: “Doğu Türkiye” ismi Bizanslılar tarafından Hazarlara verilmiş bir isim.
  4. Tourkia (Hungary) (Bizans kaynakları) MS 650: “Batı Türkiye” ismi Bizanslılar tarafından Macarlara verilmiş bir isim.
  5. Turchia (MS 1200, İtalyanca)
  6. Devlet it Türkiye (MS.1250 Mısır): “Al-Dawlat al-Turkiyya” (Türkiye Devleti) Memlüklere verilen bir isim.
  7. Tujue (Çince)
  8. “Türkistan” (Farsça)
  9. “Türük el” ismi ise Bilge Kağan Anıtı’nda geçen bir isim.
  10. “Turcarum Imperium” (Türk İmparatorluğu ve türevleri) ismi Avrupalılar tarafından Osmanlı İmparatorluğuna verilmiş bir isim. Osmanlılar bu ismi her ne kadar kullanmasa da 19. yüzyıldan itibaren “Türkiye” ismini kullanmışlardır.
  11. Türkiye (1923)

Subscribe For Latest Updates
And get notified every monday at 8:00 am in your mailbox
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular