HomeMAINHer mahalleye bir Kütüphane ve Okuma Salonu

Her mahalleye bir Kütüphane ve Okuma Salonu

Ülkemizde 81 şehirde 32.000’e aşkın mahalleler mevcuttur. Ortalamada her şehirde 400 mahalle vardır.

Eski düzene modern anlayış: Mahalle kütüphanesi

“mahalle kütüphanesi” – Google’da Ara

“Felsefe hobi değil, aynı zamanda pratikte uygulama alanıdır. Bugün en önemli görevlerimizden biri, mahalle duvarlarını yıkacak veya duvarlarda gedikler açacak ve karşı mahalleden insanları ikna edecek, üslup ve tarz benimsemektir. Bu yapılmadığında kamplaşma, akıl almaz bir bağnazlıkla devam edecek ve toplum, bir şiddet ve cehalet içinde bütünüyle yıkıma sürüklenecektir.” Sadık Usta

Türkiye’de mahalle boyutunda kütüphaneler kurmasında bazı girişimler olmasına karşın ülke çapında mali kütüphanesi projesi fikri ve uygulaması konusunda bir girişim ve bilgiye rastlanmamıştır. 

Türkiye’de mahalle temel bir sosyolojik kavramdır ve literatürde de sıklıkla kullanılmaktadır. Mahalle, geleneksel değerlerin korunduğu belli kural ve çizgilerin dışına çıkılmasının mahalle sakinlerince uygun görülmediği bir kavram olarak zihinlerde yer etmiştir.

Fakat mahallenin bir kültür adasına dönüştürülmesi kültürün mahalle boyutunda değerlendirilip işlevsel hale getirilmesi hususunda da bir gelişim ve değişim söz konusu değildir.

Mahalle kütüphanesi kavramının yanı sıra okuma salonu da bu şekilde mahalle boyutunda işlevsel hale getirilecek ve mahalleli, bu mekanda hem kitap okuyacak, hem de ders çalışacaktır.

Bu şekilde mahalleli insanlar mahalle boyutunda bir mekanda bir araya gelerek mahalleli kültürünün gelişmesine de katkıda bulunmuş olacaklardır. 32.000’i aşkın mahalle böylelikle mahalle kütüphaneleri ile kültür adasına dönüşmüş olacaklardır.

Konuya zaman zemin zihin boyutunda yaklaştığımız zaman apaçık olan resim şudur ki, zeminde yani mahallede kültürel dinamizm ve hareketlilik mahalle kütüphanesi sayesinde hayat bulacak ve Türkiye’deki bütün mahallelerin bu proje kapsamında kütüphanelere kavuşması neticesinde zemindeki bu dinamizm zamanla daha da gelişecek ve zihinler en tabanda yer alan mahalle boyutunda mahalleli insanlar kendilerini yenilemeye başlayacaklardır.

Kültür dediğimiz zaten bir ekim faaliyetidir. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Bu ekim ve ekin yani kültür faaliyetine mahalle boyutundan, tabandan başlamak ülkemizde giderek sığlaşan kültürümüzün ve dolayısıyla dilimizin de yeniden canlanmasına bir vesile teşkil edecektir. 

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular