Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN
ÖZGEÇMİŞ (2024)
(Bilim Adamı, Beyin Cerrahı, Düşünür, Edib, Şâir, Güftekâr, Mûsıkîşinas, Teolog, Flozof, Hattat)
(ÖZ GEÇMİŞ)
İsmâil Hakkı AYDIN, MD, FCNS, IFAANS, FICA Medical Doctor, Fellow of the Congress of Neurological Surgeons (FCNS), International Fellow of the American Association of Neurological Surgeons IFAANS,
İsmail Hakkı Aydın, 11 Şubat, 1954 yılında Trabzon’da doğdu. İlkokulu Maçka’da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Bilahare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği’nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi’nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.
1984 Yılı sonunda yurda dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı.
1985’de, Türkiye’de ilk olarak, “Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme, Kapalı Devre Televizyon ve Kayıt Sistemi”ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarını kurdu.
1988’de, beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile, 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi.
Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, A.B.D.de, Congress of Neurological Surgeons’un INTERNATIONAL FELLOW’u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi.
Aynı yıl, REKTÖRLÜK ve DEKANLIK tarafından da ödüllendirilen Dr. Aydın, 1992’de TÜRK NÖROŞİRÜRJİ ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ’nü kazandı. Yine aynı yıl, Avrupa Strok Bilim Konseyi’ne seçildi. Amerika Strok Konseyi’nce kendisine ULUSLARARASI BİLİM ADAMI ve F.I.C.A. PAYESİ verildi.
1992, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında A.B.D. NÖROŞİRÜRJİDE SÜREKLİ TIP EĞİTİMİ KREDİ ÖDÜLLERİ’ni aldı. Ayrıca 1993’de, A.B.D. deki, Beyin Tümörleri Konseyi, Cerebrovascular Surgery Section ve diğer birçok bilimsel ve idarî kurul üyelikleri yanında, Congress of Neurological Surgeons’un ULUSLARARASI YÖNETİM KURULUNA seçilerek, bu kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman bilim adamı oldu.
Davetli konferansçı olarak, birçok uluslararası toplantıya katılan ve bilimsel dergilerin yayın kurullarında yer alan Prof. Aydın, New York Bilimler Akademisi’nin Aktif, AANS’un International üyesi ve 1994 yılı Uluslararası Skull Base Cerrahisi Kongresinin RESMİ LECTURER’i olup, ayrıca 1995’de CNS’in Uluslararası Bilim Konseyine seçilmiştir.
1996 yılında A.B.D.’de çok yüksek kredi ile Nöroşirürjide Sürekli Eğitim Ödülü’nü aldı.
1997 de yaptığı bir araştırması nedeni ile, bir Uluslararası Nöroşirürji dergisine kapak oldu.
1999’da Türk Nöroşirürji Ödülü aldı. ABD Beyin Cerrahisi Birliği (CNS) tarafından 2000 yılı Uluslararası Konferansçısı seçildi. Yurtdışında ve ülkemizde, değişik kurum ve kuruluşlarca birçok kez takdir edildi, ödüllendirildi.
2001 yılında Hindistan’da, Dünya Bilimine katkıları sebebi ile, KRİSTAL KÜRE ile taltif edildi.
2004 yılında Pakistan Beyin Cerrahisi Kongresine ŞEREF KONUĞU olarak katıldı ve çeşitli konferanslar verdi, ve burada kendisine, “ANNUAL AWAR 2004” takdim edildi.
Ayrıca, A.B.D., Japonya, İsviçre, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltere’nin yanında, Dünyanın hemen her ülkesinde, değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu, davetli olarak konferans ve dersler verdi, eğitici ameliyatlar yaptı.
2015 de American Association of Neurological Surgeons (AANS) tarafından kendisine “Ömür Boyu IFAANS” ünvanı verildi.
2022 ve 2023 yıllarında Felsefe alanında “Altın Kalem” ve “Altın Yazar” ödülleri de alan Prof. Dr. Aydın, 2023 yılında, İran İslam Cumhuriyeti tarafından, İran-Fars Edebiyatına katkılarından dolayı taltif edildi.
Uluslararası düzeyde, yerli ve yabancı 200’ü aşkın bilimsel çalışması olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın bugüne kadar birçok doktor, beyin cerrahı, doçent ve profesör yetiştirmiş, dünyanın önde gelen bilim adamlarınca, yurt dışında gerek kitaplarda ve gerekse makalelerde bir çok kez, kaynak olarak gösterilmiş, geliştirdiği cerrahî teknikler klasik kitaplarda yer almıştır.
Türkiye, Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği Eski Başkanı, ABD Congress of Neurological Surgeons’un (CNS) Uluslararası Büyükelçisi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Emekli Başkanı olan ve ilmiye sınıfı bir aileden gelen Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, ismini taşıdığı dedesi, zamanın büyük âlim, müderris ve mutasavvıflarından Hacı Hafız İsmail Hakkı Efendi’den, yirmi yıl müddetle Kur’an-ı Kerim, Arapça, Farsça, Osmanlı Türkçesi, Kelam, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Tasavvuf, Belagat, Hitabet, Felsefe, Mantık, Musıki ve Edebiyat, Babası Müftü Halit Aydın’dan Hat, Tahrir, İslam Hukuku, Usûl, Latince ve Fransızca, Hafız Ali Haydar Özak’tan Kıraat, Abbas Hacıefendioğlu’ndan Kelâm, Hasan Çavuşoğlu’ndan Fıkıh, Mustafa Kaygusuz’dan Tefsir, Ali Kemal Saran’dan Hadis ve Tahir Karagöz’den Mûsıkî dersleri aldı. Bu süre zarfında, aynı zamanda, ilk, orta, lise, Yüksek İslâm Enstitüsü ve Tıp Fakültesindeki eğitimini sürdürdü.
Nöroşirurji, nörokuantoloji, nöroteknoloji, holografik beyin, beyinlerarası iletişim ağı(wbw) ve nörofilozofi yanında, ağırlıklı olarak şiir, hat, klasik Türk musikisi, karikatür, musiki felsefesi, edebiyat ve teoloji alanları olmak üzere, güzel sanatlar ile ilgilendi, yazılar yazdı, konferans ve dersler verdi, televizyon programları yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde makale, yorum, eleştiri ve şiirleri yayınlandı. Halen haftalık bir gazetede, “Nörofilozofi” isimli köşesinde düzenli olarak makaleleri yayımlanmaktadır.
1991 yılında Suz-i Dilara,
2000 yılında Aşk,
2002’de Vuslat, 2010’da Nefes,
2013’de Hicran ve
2014’de de Ya Hayy! adlı şiir kitapları neşredildi.
Nöroflozofik makalelerinden meydana gelen “Rabbim Beni Doktorlardan Koru!” isimli kitabı 2013 yılında,
2015
“Ah Bu Doktorlar!” 2015 de,
2016
- “Beynin Şifresi” ve “Öfke Kontrolü ve Motivasyon” ise (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) 2016 da yayımlandı.
- Televizyon konuşmalarından derlenen “Beyin Fırtınası” isimli kitabı yine 2016’da yayımlandı.
2017
- “Ah Bu Hastalar!” ve “Bir Beyin Cerrahının Anıları”, 2017 de,
2018
- “Beyin Sizsiniz” “Aforizmalar”,
- Ah Bu İnsanlar”,
- “Rubâiyyât-ı Bircis”,
- “Yapay Zeka” (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) ve
- “Düşünce Sizsiniz”(Levent Ağaoğlu ile birlikte) isimli kitapları 2018 de,
2019
- “Beyin Tanrısal Bir Parçacık”( Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) 2019 da ve
2020
- “Beyin Sizsiniz 2, WBW.”,
- “Beyin Sizsiniz 3.0 İnsanlığın Geleceği”,
- “Güfteden BESTEYE”,
- “Aforizmalar 2”,
- “Aforizmalar 3” 2020’de,
2021
- “Biyografisine Sığmayan Adam” ve
- “Aforizmalar 4” de 2021’de,
2022
- “Aforizmalar 5”,
- “İnsan 3.0 Yeni İnsan Arketip”,
- “Beyin Sizsiniz 4.0 Kuantik Çağ”,
- “Beyin Sizsiniz 5.0 Metaverse,
- Holistik Çağ”,
- Felsefe Dalında Altın Kalem ödülü alan “…Ve Tanrı Beyni Yarattı” ve
- Altın Yazar ödülü alan “Frekansa Büründüm Beyin Diye Göründüm” isimli kitapları 2022’de,
2023’de de
- “Vecizelerim”,
- İnsan Endişeli Bir Damla Hem Parçacık Hem Dalga”,
- Abdulkadir Cüneyt Aydın ve Ahmet Bircis Aydın ile birlikte yazdıkları “Yaşam 5.0 Kuantik Düşünce Sarmalı” ve
- “Felsefe Karada Yüzme Denizde Yürüme Sanatıdır”,
2024’de de
- “Bir Âlimin Not Defteri” ve
- “Kâinat Beyne Küçük, Nöron Kâinata Büyük”
adlı eserleri neşredilerek okuyucuları ile buluşmuştur.
Güfteleri:
Kendisinin edebî ve sanatsal yönleri hususunda ilmî makaleler ve tezler neşredilen, edebiyat otoritelerinin ifadesi ile, geliştirdiği kendine has şiir ve modern rubâi formunda, aruz vezninin yanında heceyi de kullanan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ın 200’ü aşkın güftesi, Dr. Yılmaz Karakoyunlu, Mustafa Fatih Salgar, Osman Erol Ünal, Amir Ateş, Salih Suphi Soner, Osman Nuri Özpekel, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Mehmet Kemiksiz, Yeşim Altınel Çoban, Prof. Dr. Adnan Çoban, Bekir Ünlüataer, Sebahattin Çevik, Bora Uymaz, Murat Türkmen, Nurullah Ejder, Ahmet Ünal, Hüseyin Erbay, Dilber Kılıçaslan, Hüseyin Samet Talaş, Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, Şaban Keşkeş, Cüneyt Bayraktar, Ahmed Şahin Ak, Dr. Mustafa Uyan ve Salih Bora tarafından bestelenerek, musıki dünyası ve TRT repertuarlarında yerini almıştır.
1461 yılından itibaren devam eden, ilmiye sınıfı bir soydan gelen İsmail Hakkı Aydın, evli, üç çocuk (Prof. Dr. Abdülkadir Cüneyt Aydın, Sûz-i Dilârâ Canan Doğan, Fatma Merve Korucuk) babası ve sekiz torun (Ahmed Bircis Aydın, Emine Rayyan Aydın, Nazmiye Efnân Aydın, Vuslat Betül Doğan, Fatma Nur Doğan, Saliha Dilârâ Korucuk, Serrâ Rânâ Korucuk, Mina Korucuk) dedesi olup, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.
———————
İsmail Hakkı AYDIN Undergraduate Honors, Academic Awards and Prizes:
- Turkish Science Scholarship 1972
- Ataturk University Scholarship for I.U. 1981
- Postgraduate Research Scholarship 1984
- Turkish Scientific and Technical Research
- Authority (TUBITAK) Award 1990
- University Science Prize 1991
- Medical School Science Prize 1991
- Medical Chamber Award 1991
- F.I.C.A. (USA) 1991
- Turkish Neurosurgery Publication Prize 1992
- CME Credit (U.S.A.) 1992
- Maderland Party Award 1993
- International Fellow of Stroke Councile (USA) 1993
- CME Credit (U.S.A.) 1993
- Deanery Award of Medical School 1994
- The Artist Card of Turkish Culture Ministery 1994
- Gratitude plaque of AANS (U.S.A.) 1994
- CME Credit (U.S.A.) 1994
- Golden Scalpel (U.S.A.) 1994
- Active Member of NYAS (U.S.A.) 1994
- Deanery Award of Medical School 1995
- CME Credit (U.S.A.) 1995
- AANS and CNS Education Committee (USA)
- Continuing Education Award in Neurosurgery 1996
- Cover Article (Cover Scientist) in MIN (Germany) 1997
- Outstanding Achievement Award of the 20th Century, IBC, England, 1997
- D.D.G.(International Biographical Centre) England, 1998
- Presidential Seal of Honor, (ABI)
- The American Biographical Institute, USA, 1998
- Turkish Neurosurgical Society Award,1999
- International Ambassador of CNS (USA), 1999
- International Lecturer of CNS (USA), 2000
- Crystal Sphere, Mumbai, 2001, INDIA
- ABMYO, Plaquet, Istanbul 2001
- Annual Award 2004, Karachi, 2004
- Harvey Cushing Lecturer, Karachi, 2004
- ABMYO, Plaquet, Istanbul, 2005
- The Society of Nervous System Surgery, Plaquet, Istanbul, 2006
- Classic Turkish Music Award, 2010, Istanbul, TURKEY
- Honour Plaquet, Gazi University, 2011. Ankara, TURKEY
- Gratitude Plaquet. The Union of Municipalities of Marmara. 2013, Istanbul, TURKEY
- Classic Turkish Music Plaquet. 2014. Istanbul, TURKEY
- Turkish Culture and Literature Honour. Presidency of Turkish Republic. 2014. Ankara, TURKEY
- The Society of Nervous System Surgery Award, 2015, TURKEY
- The Honorific Degree IFAANS, American Association of Neurological Surgeons (AANS), 2015, USA
- Turkish Neurosurgical Society Award, 2016, TURKEY
- Classic Turkish Music, Lyricist Plaquet, 2017, Istanbul, TURKEY
- Turkish Honour Award, 2017 İstanbul, TURKEY
- Gratitute Plaquet, ATSEF, Zürich University, 2017, Zürich, SWİTZERLAND
- Phylosophy Award 2022, Istanbul, TURKEY
- Persian Literature, Culture and Art Award. 2023. Iran Islamic Republic
- Golden Writer Award 2013, İstanbul, TÜRKİYE
- Golden Neurosurgeon Award 2024, World Health Awards. İstanbul, TÜRKİYE.
YOUTUBE Videoları
- https://www.youtube.com/@BeyinAkademisi/videos
- https://www.youtube.com/results?search_query=%22ismail+hakk%C4%B1+ayd%C4%B1n%22
[…] 2024 yılı itibariyle yayın listesi https://www.booksonturkey.com/hezarfen-prof-dr-ismail-hakki-aydin-ozgecmis-2024/ […]