Irak’ta planlanmakta olan kalkınma yolu Basra körfezi ile Türkiye sınırındaki Ovaköy gümrük kapısı arasında tren yolu ve otoyolları kapsayan geniş kapsamlı bir projedir.
Orta koridoru ise Çin’den başlayıp çoktan topraklarından geçerek Hazar kuzeyinden veya Hazar denizi güzergahı üzerinden ülkemize ulaşmakta ve Türkiye topraklarından geçmektedir.
Ayrıca Hindistan Pakistan ve Türkistan ülkeleri arasında demiryolu bağlantısı söz konusudur. Burada değindiğimiz üç yolun Çin Pakistan Hindistan ve Irak topraklarından geçip Türkiye’ye ulaşan yolların birbirlerine entegre edilerek Asya ülkelerinin bu entegrasyon üzerinden küçük Asya’da ülkemiz üzerinden yol alarak Avrupa güzergahlarına doğru ilerletilmesi önemli bir stratejik gelişme olacaktır.
Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.
Temelleri 2005 yılında atılan, Basra Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak’ın önemli kentlerini aşarak Türkiye’ye, dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi’nde somut adımlar atılmaya başlanıyor.
Rusya’nın içinde bulunduğu “Kuzey Koridoru” ile İran’ın içinde yer aldığı “Güney Koridoru”na alternatif oluşturan Orta Koridor, Çin ile Avrupa’nın bütünleşmesi adına önemli bir yere sahip bulunuyor. Pekin’den Londra’ya uzanan bu hat, yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiğinin kalbinde yer alıyor.
Çin’i ve bölge ülkelerini Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayan Kuzey ve Güney koridorları da “jeopolitik konumları açısından sıkıntı yaşanabilme ihtimali yüksek” hatlar kategorisinde…
Özellikle Suriye ve Irak dahil Orta Doğu’daki istikrarsızlıklar Güney Koridoru’ndaki riski artırırken Kuzey Koridoru da Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan olumsuz etkilendi. Bu durum Orta Koridor’un stratejik önemini artırdı.
Orta Koridor’un geçtiği Türkiye’nin Asya-Avrupa bağlamında stratejik geçiş güzergahlarının tamamını kontrol ediyor olması, ülkeyi projede kilit konumuna getirdi. İşte bu nedenlerle Kalkınma Yolu Projesi’nin Orta Koridor’un artan değerine katkı yapacağı değerlendiriliyor.
Peki, hem Türkiye hem de bölge ülkeleri için oldukça önemli olarak görülen proje dünya basınında nasıl yer buldu? Önemli haber ajanslarından biri olan Reuters haber ajansı haberi, “Irak, Türkiye, Katar ve BAE, Kalkınma Yolu Projesi’nde iş birliği için ön anlaşma imzaladı” başlığıyla abonelerine duyurdu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The International News haber sitesinde yer alan analizde ise “Irak’ın Kalkınma Yolu nedir ve ABD ile Çin ticaret yollarına meydan okuyacak mı?” başlığının altında projenin diğer projelerle karşılaştırması yapıldı.