Büyük Akdeniz Birliği tezi stratejik değerdedir.
LEVENT AĞAOĞLU’NDAN TÜRK DÜNYASINA BÜYÜK AKDENİZ BİRLİĞİ (BAB) ÇAĞRISI!
Öncelikle BRICS grubunun kurucu üyesi olma fırsatını Türkiye bu 2002 sonrası çöküş döneminde maalesef değerlendirmemiştir. Şimdi BRICS treninin son vagonuna binmeye çalışıyoruz.
Diğer yandan ise BRICS (Brezilya Rusya Hindistan Çin Güney Afrika) olsun ŞİÖ (Şangay İşbirliği Örgütü) olsun bizim dışımızda gelişen BM5 üyelerinin kısmen de olsa içinde olduğu yapılardır.
Kurucu liderimiz Büyük Atatürk’ün değindiği gibi eğer biz bize benziyor isek kendimiz bir birlik yaratmalıyız. Bu birliğin aslında mayası Türk Devletler Teşkilatı ile atılmıştır şimdi de Türkistan ve Türkiye boyutlarına Akdeniz havzasını da ekleyerek kendi birliğimizi yaratmalıyız.
Çinlilerden ise stratejik düşünce gelişimi konusunda alacağımız çok sayıda örnekler var.
- Güçlü bir ekonomi ve güçlü bir toplum
Singapurlu diplomat ve eski BM temsilcisi Kishore Mahbubani ‘’Çin Kazandı mı? isimli kitabında şöyle yazıyor:
‘’Öncelikle, Sovyetler Birliği dış baskılar nedeniyle değil, iç zayıflıklar nedeniyle çöktü. Çin, ‘Hayatta kalmak için güçlü, dinamik bir ekonomiye ve güçlü, dinamik bir topluma sahip olma’ gerçeğinin farkında.
Bu arada, 1949’da Amerikalı stratejist George Kennan, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki mücadelenin sonucunun silahlarımıza ve askerlerimize değil, hangi toplumun daha büyük ruhsal canlılığa sahip olduğuna bağlı olacağını söylemişti. ABD toplumu, Sovyetler Birliği’ninkinden çok daha dinamikti. ABD gelişti ve Sovyetler Birliği çöktü. Çinliler, birinci önceliğin güçlü bir ekonomi ve güçlü bir toplum sağlamak olduğunu biliyorlar; bu yüzden halklarını büyük ölçüde eğitiyorlar ve ekonomilerini büyütüyorlar, böylece ikinci bir Sovyetler Birliği olmayacaklar.’’
2) Kasım 2000’de, Çin, ASEAN’a (Güneydoğu Asya Birliği) serbest ticaret anlaşması önerdi. Bu girişim 1 Ocak 2010’da dünyanın en büyük serbest ticaret bölgelerinden biri olarak kabul edilen ASEAN-Çin Serbest Ticaret Alanını (ACFTA) yürürlüğe soktu.
Bir ABD düşüncesi olan ASEAN ülkeler topluluğunu, Çin nasıl da bölgesel ticaret, komşularla ticaret stratejisi yolu ile kendi yanına çekmiş ve ASEAN grubu ile serbest ticaret birliği oluşturmuştur, bu bilgi çok çok değerlidir.
Hong Kong’da kaldığım 1997-2001 arası dönemde Çin’in komşular ile geliştirdiği ticari ilişkilere Kanton Modeli adını vermiştim ve bu konuda birkaç tane de makale hazırladım sitemde mevcuttur. Büyük Akdeniz birliği fikrimin altında yatan da aslında Çin öncülüğünde Pasifik’te vuku bulan Yeni Akdeniz oluşumudur.
Çin’in yaptığının bir benzerini biz bulunduğumuz bölgede inşa etmeliyiz.
İçimizde yedi coğrafi bölge bulunmaktadır. Dışımızda ise yakın çevremizde yedi siyasi bölge yer almaktadır. İçimizi kuvvetlendirip dışımızdaki bölgelerle bir ticaret birliği oluşumuna gitmeliyiz ivedilikle.
Asya’da ASEAN Güneydoğu Asya Birliği’nin fikir babası olan ABD, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa Birliği kurması konusunda benzer bir işlevi üstlenmemiştir. Bunun yerine Kosova, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya’yı dolaylı yoldan işgal etmiştir. Siyaset adamlarımız da devlet adamı vasfından yoksun oldukları için AB’den daha pratik bir Güneydoğu Avrupa Birliği iddiasında bulunmayı akıllarına bile getirmemişlerdir.
ABD’nin gerçek maksadı ise Türkiye’nin AB dahil bölgesel birlik oluşumlarından uzak tutulması şeklindedir.