HomeMAINNüfus ve Nüfuz: Çin ve Türkiye örnekleri

Nüfus ve Nüfuz: Çin ve Türkiye örnekleri

Çin’in ihracat performansında ASEAN ülkeleri ( Brunei Darussalam, Burma, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) ile ilişkiler aralarında serbest ticaret birliği tesis edilmesinden başlamak üzere giderek daha fazla derinleşmeye başlamıştır. Çin’in ihracatının 2023 yılı itibari ile %15.5’i ASEAN ülkelerine yapılmaktadır. Bunun arka planına baktığımızda gördüğümüz şudur ki ASEAN ülkelerinde 19. yüzyılda Çin’in batılı güçler tarafından saldırıya uğramasını neticesinde özellikle güney kıyılarında yaşayan nüfuslar ASEAN grubundaki güneydoğu Asya ülkelerine göç etmişlerdir.

ASEAN ülkelerinde nüfusun %3-5’i arasında bir miktar Çinli bir nüfusta gözden kaçırmaması gereken bir husus şudur ki bu nüfus o ülkelerin ekonomisinin çok büyük bir kısmını ellerinde tutmaktadır. Denizaşırı ülkelerde yaşayan Çinli iş adamlarının oluşturduğu ağlar ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret ilişkileri bu sayede çok güçlü bir konuma gelmiştir

Türkiye açısından baktığımızda ise Osmanlı imparatorluğu dağılırken dağılma sürecinde kaybedilen ülkelerde bir miktar Türk nüfus kalmıştır. Ve fakat bu nüfus o ülkelerin ekonomisinde etkin bir konumda değildir, özellikle de iş hayatında etkin olmamaları yönünde bulundukları ülkeler tarafından bir politika olarak uygulanmaktadır.

Türkiye‘nin bu manada kaybettiği fırsat ise son derece anlamlıdır. Nasıl biz güneydoğu Asya Birliği‘nden (ASEAN) bahsediyorsak, güneydoğu Avrupa’da da Türkiye’nin sınırdaşı olan güneydoğu Avrupa’da da aynı şekilde Atatürk’ün Balkan Paktı ile 1930’lu yıllarda ikinci Dünya Savaşı’ndan önce başlattığı bir birlik hareketinin devamı gelmemiş ve ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra da Türkiye bu bölgesel girişimlerinden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Daha sonra girilen Avrupa Birliği macerasında ise kaybedilen yıllara karşın Türkiye birlikten özellikle dışlanmıştır.

Atatürk ve Birlik Hareketleri/Hedefleri

Çin’in bölge ülkelerindeki Çinli nüfus üzerinden izlediği stratejiler ve politikalar Türkiye açısından da aslında yol göstericidir.

Giderek kaotik hale gelen uluslararası ilişkiler düzeninde Türkiye, jeopolitik bir merkez olarak Akdeniz havzasındaki ve Türkistan havzasındaki ülkelerle bir birlik oluşumuna giderek ekonomik gücünü bölgesel birliktelikler üzerinden güçlendirme yoluna gitmelidir.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular