HomeREADERSRoma, Bizans

Roma, Bizans

Sevgili dostlar merhaba. Bugün sizinle kısaca Bizans kavramı üzerinde konuşmak istiyorum. Bugün dört Aralık iki bin yirmi bir. İstanbul. Kapalı bir hava. Kısmen yağışlı bir gün.
Cumartesi. şimdi önüme bir gazetenin kitap tanıtım ekini aldım. Burada Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış Bizans’ın entelektüel tarihi yeni çıkmış bir kitap.

Dört yüz kırk sekiz sayfa. ardından da bir yine tarih dizisindeki kitaplardan biri seçki başlığı altında. Bizans tarihi, Bizans’ta veya tabirnamelere Bizans’ın kadınları
kitaplarının isimlerini gördüm. Şimdi burada soru şudur. Bizans Almanya tarafından bin yedi yüzlerde geliştirilmiş bir kavramdır.

Burada maksat Roma’yı ki Doğu Roma Roma’dır artık. Batı Roma yıkıldıktan sonra ve onun mirasını devir alan da Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu’dur. Soru şu. O zaman Osmanlı imparatorları, Hakanlara hiçbir zaman Bizans kavramını kullanmadılar. Ve onlar hep Rum’un hükümdarı tabirini kullandılar.

Onun dediği yok ama Rumeli Tabia buradan çıktı. Arzum Erzurum’dur. Durumun giriş kapısı anlamında Rum Diyarı Rum iklimi bunlar hep bizim zihnimizde olan kavramlar.
Şimdi ben de şahsen diyorum ki nereden çıktı bu Bizans tabiri? Bizans tabiriyle ilgili kitaplar, başlıklar. maksat burada. Türklere Roma’nın devamı olduğu gerçeğini ortadan kaldırtmak. Bambaşka bir bir kavram ortaya çıkartıp Türklere de arasını Roma ile olan Doğu Roma ile olan aslen Roma arasını açmak.

Biz bugün tarihimize baktığımız zaman ta Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren bütün Roma’nın entelektüelleri Osmanlı tarafından kendi bünyesine katılmıştır Aksaray’da İstanbul Aksaray’da Muratpaşa Cami ondan sonra sadrazam Mesih Paşa. Bunlar hepsi Doğu Roma’nın ikisi de en son ölen imparatorun varisleriydiler.

Çünkü son ölen imparatorun kaçıncı Konstantin’i unuttum? Erkek evladı yoktu. Eğer ölseydi, onun yerine bu kişiler geçecekti. Bunlar daha sonra o Osmanlı İmparatorluğu tarafından bünyelerine alınmış ve entelektüeller. Neden bu konuları yazmazlar? Bunun gibi yüzlerce örnek var. niçin? Bizans’ın entelektüel tarihi diye sanki bize yabancılaştırılmış bir tarihi anlatırlar. Sorudur her şeye. Sorularla başlayacağız tabii ki. Tekrar görüşmek üzere dostlarım. Hoşça kalın.

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular