Savaş sanatı ile ilgili ilk metin Çin’de Milat’tan önce 500 yıllarında Çinli general Sun Tzu tarafından kaleme alınmıştı. 13 bölümden oluşan Savaş Sanatı kitabında düşman olarak tabir edilen kitle Hun Türkleridir. Çinlilerin Hun Türkleri ile olan savaşlar General Sun Tzu tarafından bir strateji kitabına dönüştürülmüştür.
Ardından Eski Yunan’da da Makedonya imparatoru Filip arkadaşı Aristoteles’e (MÖ384-322) müracaat ederek oğlu İskender’i yetiştirmesini rica etmiş ve Aristoteles, Mieza şehrinde tarihteki ilk Savaş Akademisini kurmuştur. Aristo tarafından eğitilen İskender ise strateji bilimi ile donanmış olarak ordularını Hindistan‘a kadar götürmüştür.
Felsefe, İskender’i bir Fatih’e dönüştürmüştür.
Ardından bu kez Milat’tan önce 209-174 yıllarında Hun imparatoru Metehan doğu Asya’da savaş sanatı ilkelerini kurumsallaştırmıştır. Türk ordusu kuruluş tarihini de Metehan’ın doğum tarihi olarak resmileştirilmiştir.
Anlaşılan o ki savaş sanatı-strateji bilimi Çin imparatorluğu, İskender imparatorluğu, Hun imparatorluğu kurumsal yapılarında geliştirilmiş ve bu uygulamalar özellikle Çinliler ve Türklerin tarihlerine ve bugünlere kalıcı izler bırakmıştır, kimliklerini belirlemiştir. Aristoteles’in, Savaş Sanatı ile ilgili kurucu bir felsefe bilim adamı kimliği bilinen bir özellik değildir. O zaman şöyle bir netice çıkartabiliriz, felsefe yapmak Aristoteles örneğinde olduğu gibi kişiyi bir dünya fatihi pozisyonuna getirme potansiyeli taşımaktadır.
Sun Tzu’nun Savaş Sanatı kitabı bugün dünyada en çok satılan kitapların ilk 10’u arasında yer almaktadır. Türkler ise ordularını MeteHan’a dayandırmışlardır. Savaş Sanatı strateji disiplini anlamında ise Aristoteles’in bilgisi günümüz Yunanlılarına aks etmemiştir. İskender ile birlikte bir dünya imparatorluğuna kavuşan eski Yunanlılar tekrardan birbirleri ile savaşan site devletlerine dönüşmüştür. Devlet kavram ve düşüncesinin olmadığı bir zihniyet ancak site devletleri ve koloniler tarzında yeni yaşantı ile devam etmiştir.
Savaş sanatı disiplini ile ilgili nihai çığır atıcı açıcı metinler ve uygulamalar ulusunu esaretten kurtaran Türk general Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) tarafından sistemleştirilmiş ve uygulanmıştır. Stratejisinin temelinde Türk ordusunun kurucusu olan MeteHan yer almakta olup, Sun Tzu’nun aksine taarruzu ve güç kullanımını kuramın merkezine yerleştirmiştir.
Savaş sanatının hem bilgesi, hem de lideri olan Atatürk, bu şekilde savaş sanatına nihai ve evrensel damgasını vurmuş bulunmaktadır.