HomeMAINStalin, Türk kimliğini nasıl yok etti?

Stalin, Türk kimliğini nasıl yok etti?

Azerbaycan Türklerinin kimliklerinde 1937 yılına kadar Türk yazıyordu. Latin alfabesi kullanıyorlardı. Stalin bütün Türk cumhuriyetlerinde olduğu gibi kiril alfabesine geçirdi. Kimliklerden Türk sözcüğü yerine uydurma Azeri sözcüğü kondu. Binlerce ziyali (aydin) katledildi. Bugün hala bilerek veya bilmeden Azerbaycan Türklerine Azeri denilmektedir.ki Azerbaycan Türkleri bu durumdan oldukça rahatsızdır. Ünlü sanatçı Azerin bir programda Sunucu Okan Bayülgen’nin Azeri demesine tepki göstermişti. Türkler dil grublamasina göre Oğuz, Karluk ve Kipcak ana grublamasina göre adlandırılmaktadır. Anadolu Türkleri gibi Oğuz grubundan olan Azerbaycan Türklerine Azeri yerine Oğuz denmesini öneriyorum.

Elbette biz genel Türk adını aldığımız için diğer Türk cumhuriyetlerinde yaşayan Türkler için ya boy adı, Kırgızlarda olduğu gibi yada Özbek Türklerinde olduğu gibi Özbek han’nin adı kullanılıyor. Türkmen adı ise Oğuzlara Avrupalıların verdiği ad. Kazak adı ise 16.yuzyilda ortaya çıkmış Kipcak Türklerinin bir kısmını kapsamistir. Tatar, Oryat, Buryat, Kumuk Avar gibi boy adları ise 1500 yıldır bilinen isimler. Ama Azeri ismi Stalin tarafından uydurulmuş ve kimliklere işlenmiştir. En önemli sebeb ise Türkiye ile ilgiyi uzaklaştırmak için yapılmış aynı zamanda tüm dünyada Türkistan diye bilinen coğrafyaya Orta Asya deyip 5 cumhuriyete ve 5 ayrı kimliğe bölmüşlerdir. Çin Doğu Türkistan Cumhuriyetini 1945 de yiktiktan sonra Sincian diye uydurma bir isim koymuşlardır. Türk devletleri teşkilatı önemlidir. İsmail gaspiralinin mücadelesini verdiği dilde, fikirde iş’de birliği sağlamaya çalışmalı, öncelikle ortak alfabe ile baslanilmalidir diye düşünüyorum.

Stalin’in getirdiği Orta Asya tabiri yerine Türkistan ve boy adları yerine Türk tabirinin kullanılarak, 1937 öncesi döneme geri dönülmelidir. Bu coğrafyaya Türklerin coğrafyası olarak Türkistan adı verildiğine göre, Tonyukuk Yazıtındaki (MS 720) Türk tabiri esastır.

 

E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular