HomeMAINTürkbilim (Türkoloji) ve Türk Birliği Düşünürleri A-Z

Türkbilim (Türkoloji) ve Türk Birliği Düşünürleri A-Z

Mavi renkli başlıklar tıklandığında düşünür hakkında detay bilgilere ulaşılmaktadır. 

Abdülhak Hamit Tarhan (1852-1935): Tanzimatı, Birinci ve İkinci Meşrutiyetleri ve Cumhuriyeti gören; bu devirlerdeki Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Millî Edebiyat ve Cumhuriyet devri edebiyatlarını yakından tanıyan sanatçı, Türk edebiyatında “Şair’i Azam” (Büyük Şair) sıfatı ile anılır (Bu sıfatı ilk kez Süleyman Nazif kullandı). Uzun seneler diplomat olarak hem doğu hem de batı ülkelerinde bulunması nedeniyle iki edebiyatı da tanımış; Türk şiirine batıdan yeni konular, serbest düşünce ve şekiller getirirken; batı yazarlarından etkilenerek yazdığı oyunlarla Türk tiyatrosuna felsefi düşünceyi sokmuştur. Türk edebiyatının en büyük eserlerinden birisi kabul edilen Makber’in şairidir. TBMM III., IV. ve V. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştır.

Abdülhaluk Çay: Türk akademisyen ve siyasetçi. Türkçü kimliği ve çalışmalarıyla tanınmıştır. Çay, Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı Genel Sekreterliğini yürüttü. Türkeş’in ölümüyle Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Bu vakıfın organize ettiği, ilki 1992 senesinde Antalya’da düzenlenen Türk Halkları ve Akraba Toplulukları Dostluk ve İşbirliği Kurultayları’nın organizatörü ve uygulayıcısı olmuştur.

Adile Ayda: Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği’nde elçi-müsteşar göreviyle bulunduğu yıllarda Etrüskler konusunda araştırma yapan Ayda, Fransızca ve Türkçe olarak yazdığı eserlerde Etrüsklerin proto-Türk olduğu görüşünü işledi.

Adnan Atabek: Batı dillerinin kökündeki Türk Dili ve Güneş-Dil konusundaki öncü ise Adnan Atabek’tir. Bu önemli dil insanı 2000’li yılların başlarında giriştiği mücadeleye “Güneş-Dil Kuramı” adlı facebook grubundaki yazılarıyla devam etmekte. Bu mecrayı bilmeden Türk dili hakkında konuşmak sorunlu.

Ahat Andican:

Kitapları

  • “Değişim Sürecinde Türk Dünyası”
  • “Cedidizm’den Bağımsızlığa Hariçte Türkistan Mücadelesi”
  • “Emir Timur-Tarih, Siyaset, Miras”
  • “Osmanlı’dan Günümüze Türkiye ve Orta Asya”

Ahmet Ağaoğlu (1869-1938): Azerbaycan asıllı Türk siyasetçi, hukukçu, yazar ve gazeteci. Liberal Kemalizmin kurucusuydu.

Ahmet Cevdet Paşa (1822-1895): Osmanlı Devleti’nde on dokuzuncu asırda yetişen Türk devlet ve ilim adamı, tarihçi, hukukçu, şair.

Ahmet Ercilasun: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmet_Bican_Ercilasun

(d. 8 Şubat 1943, İzmir), Türk dil bilimci, Türkolog ve yazardır.

Ahmet Taşağıl:

Google

Ahmet Vefik Paşa 1823-1891: Osmanlı Devleti’nin son dönemdeki önemli devlet adamlarından biridir. Tarih, edebiyat ve dilbilgisi alanlarında da eserler vermiştir.

Akif Poroy: Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Romanları, öyküleri ve şiirleriyle Türkçülük akımının fikirlerini yansıtmıştır.

Ali Suavi 1839-1878: Osmanlı Devleti’nde Jön Türk Devrimi’nin önemli liderlerinden biridir. 8 Aralık 1839, İstanbul – 20 Mayıs 1878, İstanbul) Osmanlı düşünür ve yazardır. Türkçülük fikrinin ilk eylemcisi olarak kabul edilir

Ali Şir Nevai 1441-1501: Çağatay Türkçesi edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eserlerinde Türkçülük akımının fikirlerini yansıtmıştır. 9 Şubat 1441, Herat – 3 Ocak 1501, Herat), 15. yüzyıl Türk şairi.

Altan Deliorman: (25 Haziran 1935, İstanbul – 23 Ağustos 2012, Şişli), Türk tarihçi, yazar ve gazeteci.

Altay Tayfun Özcan “Hazarlar”: Türk tarihçisidir. Hazar Türkleri üzerine araştırmalar yapmıştır.

André Lévy (sinologist): Fransa

Antoine Bazin: Fransa.

Arif Cengiz Erman: İzmir’lidir. İstanbul’da doğdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Matematik okudu. 12 Eylül Askeri darbesinden sonra yurt dışına çıktı. İsveç Uppsala Üniversitesi’nde iktisat ve uluslararasi İlişkiler okudu. İktisat tarihinde yüksek lisans aldı. Bir süre üniversitede araştırma yaptı. Daha sonra ABD’ye yerleşti. Türkoloji disiplini aldıktan sonra Maryland Üniversitesi’nde Türk dilleri uzmanı olarak görev yaptı. Türkiye’de yayımlanmış kitapları.

Arminius Vambery (1831-1913): Macar Türkologdur. Türk dilleri ve kültürleri üzerine araştırmalar yapmıştır.

Árpád Csengery:(1822-1882): Macar tarihçidir. Macaristan’daki Türk tarihi ve kültürü üzerine araştırmalar yapmıştır.

Azmi Özcan:

Babek Cavanşir:

Bahaeddin Ögel:

Bahtiyar Aydın:

Youtube Videoları

  • İnsanlığın Ataları: Sakalar ve İskitler | Bahtiyar Aydın
  • Türklerin Kök İnançları ve Şamanlık | Bahtiyar Aydın
  • İskitlerden Hacı Bektaş’a Tarih Yolculuğu | Bahtiyar Aydın
  • BAHTİYAR AYDIN İLE KONUŞULAMAYAN KONULARI KONUŞTUK (1)
  • Türk demek Müslüman demek mi? Tarihçi Bahtiyar Aydın kabul etmedi, tek tek anlattı
  • ANADOLU’DA TÜRK TARİHİ | Bahtiyar Aydın – Çiğdem Bayraktar
  • Ön Türkler kimlerdi? İskitleri neden gizliyorlar? Atatürk’ün İskitler ve Sümerler vurgusu Dr. Çiğdem Bayraktar Ör’ün sunumuyla …
  • SAKALAR İSKİTLER 2 Turgay Tüfekçioğlu ile Türk Dili ve Tarihi SAKALAR/İSKİTLER BAHTİYAR AYDIN 25. 09. 2022.

Begümşen Ergenekon: 

Beğ Murat Gerey: Türkmenistan

Cengiz Aytmatov:

Çağrı Özkan:  

Danyal Hergünsel:

Dmitri Vasilyev Prof: Rusya. Dmitri VASİLYEV, dünyayı saran virüs salgınına yenik düşerek 18 Ocak 2021 tarihinde hayatını kaybetti. Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dmitri VASİLYEV, Rus Türkolojisinin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

Dursun Yıldırım

Ebulfeyz Elçibey:

Yazdığı kitaplar

  • “Tolunoğulları Devleti”, İstanbul, 1997. Ebülfez Elçibey, ISBN 975-437-215-2
  • “Bütöv Azərbaycan yolunda”(“Bütün Azerbaycan Yolunda”), İstanbul, 1998; Bakı(Bakü), 2004
  • “Müstəqillik[Bağımsızlık]: ikinci cəhd(Kısım)”, Bakı(Bakü), 2001
  • “Siz xalqın sevgisilə haqqa çatacaqsınız”(“Siz halkın sevgisiyle hakka ulaşacaksınız”), Bakı(Bakü), 2001

Édouard Chavannes: Fransa.

Ekrem Hayri Peker: Taşların Yolculuğu… Yeni çıkan daha kapsamlısının adı “Avrupa ve Amerika’da Erken Türkler”. Bu değerli kitapta, Göbeklitepe ve Avrupa’da taş anıtlar, kurganlar, mumyalar, Türkistan’dan Anadolu, Ortadoğu, Avrasya ve İndus’a göç konuları ayrıntılı inceleniyor. Amerika kıtasına erken Türk göçü ve bunun kalıntıları… İsveçlilerin ataları Türk kolları, Pelasglar, İskitler, Sümerler, Medler ve öteki ilk Türkler… Türk Leopar kültürü, Türk yeşim taşı (yada taşı) kültürü, “yada taşı”nın antropolojik sırrı… Erken Türk tezini doğrulayan, doğrulamaktan öte bu tezi kuran birçok yabancı yazardan alıntılara yer veriliyor.

Elias John Wilkinson Gibb – Wikipedia

Emel Esin:

Emine Sonnur Özcan: İskitler

Enver Paşa: Jön Türk Devrimi’nin önemli liderlerinden biridir ve Türkçülük akımının siyasi hayata taşınmasına katkıda bulunmuştur.

Ercan Orhan: Türkçenin Anayurdu ve Hint-Avrupa Savı

Erdem Karagöl:

Erdoğan Aslıyüce:

Erk Yurtsever :

Erol Cihangir:

Etienne de la Vaissière: Fransa.

Feridun Celilov: “Urmiye Teorisi”

Ferit Tevetoğlu: 

Fethiye Sarper Erdemgil:

Fuat Köprülü:

Gerard Clauson: İngiltere

Günay Karaağaç: 

     Özgeçmiş ve Eserleri

Haluk Berkmen: “Asya Kültürünün Dünyadaki İzleri” adlı bir kitabı var.

    Kitapları

Haluk Tarcan: Kazım Mirşan’ın izinden giderek dil ve tarih konusunda önemli kitaplar yazan Haluk Tarcan. Kitapları

Hamdullah Suphi Tanrıöver :(1885, İstanbul – 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.

Hasan B.Paksoy:

Hasan Eren: 

Hashim Hamdam: Afganistan

Hilmi Özden: 

Hint-Avrupa dil ve tarih tezi: Neresinden bakılsa tel tel dökülen bilim dışı bir hurafe. Şimdiye dek birçok yabancı ve yerli bilim insanı üstüne gitmiş, bu safsatayı hırpalamış. Ama yıkamamış. Şimdi artık karşı kanıt sayısı da çok yönlü olarak katlanarak artıyor, doğruyu gören her düzeyden bilim insanlarının sayısı artıyor. Çoğunluk, saplandıkları yolun çıkmazını neredeyse itiraf etme noktasına geldi, ama alttaki kökün Türk çıktığını görünce korkuyorlar. Fakat bir gün kabul edecekler. Ya tam kabul edecekler ya da başka bir “Türk dışı” çıkış yolu bularak kısmen kabul edecekler. (Kaan Arslanoğlu)

Hüseyin Nihal Atsız (1904-1975): “Bozkurtlar” gibi romanlarıyla Türkçülük akımının önemli bir temsilcisi olmuştur.

Hüseyinzâde Ali Turan (1883-1942): (7 Mart 1864, Salyan – 17 Mart 1940, İstanbul), Azerbaycan Türkü doktor, ressam ve yazar. Türk Tarih Kurumu’nun kurucularından biri olan Turan, tarih ve dilbilim alanlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Türkçülük akımının önemli temsilcilerinden biri olan Turan, Türk milletinin tarihini ve kültürünü araştırmaya adamıştır.

İbrahim Kafesoğlu:

İbrahim Okur:      Kitapları

İbrahim Şinasi 1826-1871:

İsmail Gaspıralı:

János Hunfalvy:(1813-1889). Macaristan

JP Roux: (1920-2004): Fransa

Joseph de Guignes: Fransa

Kaan Arslanoğlu:

Kamil Veli Nerimanoğlu:

Kaşgarlı Mahmut 1008-1105: “Divan-ı Lügat-it-Türk” adlı eseriyle Türkçenin ilk sözlüğü ve dilbilgisi kitabı olarak kabul edilir

Kazım Karabekir:

Kazım Mirşan: Türk tarihi ve kültürü üzerine çalışmalarıyla tanınır. Eserlerinde Türklerin kökenleri ve göçleri üzerine önemli bilgiler sunmuştur. Bu bilgiler, Türkçülük akımının tarihsel temellerinin güçlenmesine katkıda bulunmuştur. Türk milliyetçiliği ve Türkçülük ideolojisi üzerine yazılarıyla da tanınır. Bu yazılarda Türklerin birliği ve beraberliği için mücadele etmenin önemini vurgulamıştır.  Atatürk’ün Dil ve Tarih Tezinin onun ölümüyle hazin sonlandırılışının ardından çok uzun bir boşluk yaşadık. Adile Ayda, Osman Nedim Tuna ve Muazzez İlmiye Çığ’ın sınırlı konudaki fakat önemli çalışmalarını saymazsak Türkiye’de bu alanda öncülük yapan kişi Kazım Mirşan’dır.

Kemal Üçüncü: 

    Kübak

Kerem Çalışkan: 

     Yin ve Yang Türkçe mi?

Kürşat Yıldırım: 

Lamartine: Fransa

Lazslo Rasonyi: Macar asıllı Türk tarihçisi ve Türkologdur. Eserlerinde Türklerin Orta Asya’daki kökenlerine ve Avrupa’ya göçlerine dair önemli bilgiler sunmuştur. Bu bilgiler, Türkçülük akımının tarihsel temellerinin güçlenmesine katkıda bulunmuştur. Türk milliyetçiliği ve Türkçülük ideolojisi üzerine de çalışmaları vardır. Bu çalışmalarda Türklerin birliği ve beraberliği için mücadele etmenin önemini vurgulamıştır.

Lev Gumilev: Rus asıllı Türkolog ve tarihçidir. Eserlerinde Türklerin Orta Asya’daki kökenlerine ve göçlerine dair önemli bilgiler sunmuştur. Bu bilgiler, Türkçülük akımının tarihsel temellerinin güçlenmesine katkıda bulunmuştur. Türklerin Avrasya’daki tarihi rolü üzerine de çalışmaları vardır. Bu çalışmalarda Türklerin Avrasya’nın siyasi ve kültürel birliğini sağlamada oynadıkları önemli rolü vurgulamıştır.

Marino Alinei: İtalya

Mehmet Akif Ersoy (1873-1931): “İstiklal Marşı” ile Türk milliyetçiliğinin en önemli sembollerinden biri olan bir eser yaratmıştır.

Mehmet Akif Okur:

Mehmet Emin Resulzade: 

    Mehmet Emin Resulzade ve Cumhuriyet

    Azerbaycan’da neden Mehmet Emin Resulzade’nin adı bir havalimanına verilmez?

Mehmet Emin Yurdakul (1869-1944): Türk Yurdu Cemiyeti’nin kurucularından biri olan Yurdakul, Türkçülük akımının önemli temsilcilerinden biridir. Tarih, siyaset ve edebiyat çalışmalarıyla tanınan Yurdakul, Türk milletinin tarihsel kökenleri ve kültürel kimliği üzerine önemli çalışmalar yapmıştır.

Mehmet Turgay Kürüm:  Ön-Türk Yazıtlarının çözümlemesinde uzman

Mim Kemal Öke:

Muazzez İlmiye Çığ:

Muharrem Ergin:

Murad Adji: “Türklerin Gizli Tarihi”

Murat Karamüftüoğlu:

Musa Taşdelen:

Mustafa Celâleddin Paşa:

Mustafa Çokay:

Mustafa Kemal Atatürk: Türk Kurtuluş Savaşı’nı zafere taşımış ve modern Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Namık Kemal (1840-1888):

Nathan Light:

Nazım Hikmet:

Necati Ulunay Ucuzsatar:

Necdet Sümer: Kazım Mirşan’ın izinden giderek dil ve tarih konusunda önemli kitaplar yazan Necdet Sumer.

Necip Asım Yazıksız: 1861 Kilis doğumlu Tarihçi ve Türkolog’dur.

Nikolay Kostomarov (1817-1885): Ukrayna milliyetçiliğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Türkçülük akımına doğrudan bir katkısı olmasa da, Slav halkları ile Türkler arasındaki ortak kökenlere dair fikirleri, Türkçülük akımının bazı unsurlarını etkilemiş olabilir.

Nikolay Yadrintsev (1842-1894): Sibirya’daki Türk halkları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Türkçülük akımının Sibirya’daki Türk halkları arasında yayılmasına katkıda bulunmuştur.

Oda-TV: Oda-TV’nin konuya gösterdiği ilgi, bu alandaki tek medya kuruluşu olarak cidden çığır açıcı oldu. Türkolojiye ilgi artmışsa ki öyle, bu Oda-TV sayesinde…

Oğuz Çetinoğlu:

Oktay Sinanoğlu:

Orhan Seyfi Orhon:

Orhan Şaik Gökyay: “Türk Dil Bilgisi” ve “Türk Atasözleri ve Deyimleri” gibi eserleriyle Türkçenin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türkçenin gramer ve sözlük çalışmalarıyla tanınır. “Türk Dil Bilgisi” ve “Türk Atasözleri ve Deyimleri” gibi eserleri, Türkçenin gelişmesine ve standardizasyonuna katkıda bulunmuştur.

Orhan Türkdoğan: Türk edebiyat tarihi ve folklor üzerine çalışmalarıyla tanınır. Türkçülük akımının edebiyat ve folklor alanındaki gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Osman Çataloluk: Genetik uzmanı Osman Çataloluk da bir akademisyen.

Osman Fikret Sertkaya:

Osman Karatay:

Osman Nedim Tuna: Türk dili ve grameri üzerine çalışmalarıyla tanınır. Türkçülük akımının dil ve gramer alanındaki gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Osman Turan: (1910-1977):

Ömer Seyfettin: “Hikâyeler” ve “Romanlar” gibi eserleriyle Türkçenin sadeleşmesine katkıda bulunmuştur. Hikaye ve romanlarıyla tanınır. Eserlerinde sade Türkçe kullanımıyla Türkçülük akımının sadeleşme hareketine katkıda bulunmuştur.

Övgün Ahmet Ercan:

Pál Teleki:(1876-1941). Macaristan

Peter B.Golden: ABD

Peyami Safa 

Refet Körüklü

Rene Giraud: (1885-1952): Fransa

René Grousset: Fransa

Reşit Rahmeti Arat: Türk Dil Kurumu’nun kurucularından biridir. Türkçenin standardizasyonuna ve dilbilgisi kurallarının oluşturulmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Reşit Saffet Atabinen:  Cumhuriyet döneminde Turancılığı üstü kapalı bir biçimde de olsa savunan ilk eser, Reşit Saffet Atabinen’in 1930’da yayımlanan Türklük ve Türkçülük İzleri adlı kitabıydı. Kitap, Türk Ocağı örgütü içinde hızlanan bir tartışma ortamında yayımlanmıştı.

Sadri Maksudi Arsal:

Samet Ağaoğlu: Siyasetçi ve yazar olan Ağaoğlu, Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden biridir. “Türk Milliyetçiliği” adlı eseriyle Türkçülük ideolojisinin temellerini atmıştır.

Sami Yavrucuk:

Semih Güneri:

Sergen Çirkin:

Sergey Oldenburg (1869-1934): Rusya

Serkan Acar:

Servet Somuncuoğlu:

Stanislas Julien: Fransa

Stoyan Dinkov: Bulgaristan

Sultan Galiyev:

Süleyman Hüsnü Paşa: 1838-1892

Şemsettin Sami: Arnavut asıllı Türk dilbilimci ve sözlük yazarıdır. “Kamus-ı Türki” adlı eseriyle Türkçenin kelime hazinesini zenginleştirmiş ve Türkçülük akımının dilbilim alanındaki gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Şener Üşümezsoy:

Şevket Dönmez: Arkeolog. Hazar Tezi

             Hitit_Gunesi

Şinasi Tekin:

Şükrü Kaya: 

Talat Paşa: 

Tanju Can: Yazar olan Can, “Hazaryada Çiçekler Kızıl Açar” adlı romanıyla Türkçülük akımının edebiyat alanındaki gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Tarık Günersel: PEN Yazarlar Birliği eski Başkanı şair, yazar Tarık Günersel bir Türkoloji grubu kurdu: Yerküre Türkoloji İmecesi…Blog

Timur Kocaoğlu: Önemli Eserleri: “Türk Tarihinin Ana Hatları” (Outline of Turkish History): Bu kapsamlı ders kitabı, Türk halklarının kökenlerinden modern çağa kadar olan konuları kapsayan Türk tarihine geniş bir genel bakış sunmaktadır. “Türk Milliyetçiliği Tarihi”: Bu derinlemesine çalışma, Türk milliyetçi düşüncesinin gelişimini, çeşitli akımlarını ve bunların Türk siyaseti ve toplumu üzerindeki etkilerini incelemektedir. “Atatürk ve Türk Milliyetçiliği” (Atatürk and Turkish Nationalism): Bu kitap, Mustafa Kemal Atatürk ile Türkçülük hareketi arasındaki ilişkiyi incelemekte ve Atatürk’ün Türk ulusal kimliğinin şekillenmesindeki rolünü analiz etmektedir.

Ek Kaynaklar:

   Timur Kocaoğlu’nun kişisel web sitesi:

   Timur Kocaoğlu’nun makaleleri ve kitap değerlendirmeleri:  

   Timur Kocaoğlu ile Söyleşiler:

Turgay Tüfekçioğlu:

Tuncer Gülensoy

Ümit Şıracı:

Ünal Mutlu: Kazım Mirşan’ın izinden giderek dil ve tarih konusunda önemli kitaplar yazan Ünal Mutlu’yu da anmamız gerek.

Vasili Radlov (1837-1913): Rusya. “Sibirya ve Orta Asya Halkları” adlı eseriyle Türk dillerinin ve lehçelerinin karşılaştırmalı analizini yapmıştır.

Vedat Köle: Ön Türk Akademisi. Vedat Köle liderliğinde çalışma yürüten bu grupta Mehmet Turgay Kürüm (Ön-Türk Yazıtlarının çözümlemesinde uzman), Haluk Berkmen (“Asya Kültürünün Dünyadaki İzleri” adlı bir kitabı var) gibi ustaları izlemek mümkün.

Vedat Nedim Tör: 

Veled Çelebi İzbudak 

Vladimir Barthold (1869-1930). Rusya. Vladimir Barthold: “Türk-Hazar İlişkileri” gibi eserleriyle Türk tarihi ve medeniyeti üzerine önemli araştırmalar yapmıştır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1973):

Yakup Ömeroğlu:

https://ayb.org.tr/ozgecmis/dr-yakup-omeroglu-63d2d3cf75a9b

Yusuf Akçura (1876-1935): “Pan-Türkizm” akımının öncülerinden biri olan Akçura, Türk topluluklarının bir araya gelerek birlik oluşturması gerektiğini savunmuştur. Tarih, siyaset ve sosyoloji alanlarında eserler veren Akçura, Türklerin Orta Asya kökenleri ve göçleri üzerine önemli çalışmalar yapmıştır. “Türk Yurdu” adlı eseriyle Türk milliyetçiliğinin siyasi vizyonunu ortaya koymuştur.

Yusuf Halaçoğlu:

Yusuf Has Hacip 1017-1077:

Zekeriya Kitapçı: 

Zeki Velidi Togan:

Ziya Gökalp (1876-1924): “Türkiyecilik” ideolojisini geliştirmiş ve Türk milliyetçiliğinin temellerini atmıştır. Türkçülüğün kurucu ideoloğu olarak kabul edilen Gökalp, sosyoloji, tarih, edebiyat ve siyaset gibi birçok alanda eserler vermiştir. “Türkiyeci” olarak da bilinen Gökalp, Türk milletinin birliğini ve bütünlüğünü savunmuş, Türkçenin ulusal dil olması gerektiğini vurgulamıştır.

Zoltán Bíró (1880-1943): Macaristan

YABANCI TÜRKOLOGLAR,

TÜRKLÜK BİLİMİ SÖZLÜĞÜ, HASAN EREN PROF.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YABANCI TÜRKOLOGLAR A-Z

 

Türkoloji Eserleri Yazan Bazı Önemli İngiliz Düşünürler:

19. Yüzyıl:

  • William Jones (1746-1794): Hintçe ve Farsçayı öğrenmesiyle tanınan Jones, Sanskritçe’yi de inceleyerek Hint-Avrupa dil ailesinin varlığını ortaya koyan ilk kişidir. Aynı zamanda Türkçeyi de çalışmış ve “A Grammar of the Persian Language” adlı eserinde Türkçe dil bilgisi hakkında bilgiler vermiştir.
  • Arthur Conolly (1807-1842): Asya’da diplomat ve casus olarak çalışan Conolly, Özbekçe ve Türkçe öğrenmiş ve bu dillerde eserler vermiştir. En önemli eseri olan “A Grammar and Vocabulary of the Pushtoo or Afghan Language” (Peştuca Dil Bilgisi ve Sözlüğü) 1827 yılında yayınlanmıştır.
  • Edwin Norris (1795-1848): Kütüphaneci ve filolog olan Norris, Sümer dilini inceleyen ilk kişilerden biridir. Aynı zamanda Türkçeyi de çalışmış ve “An Historical and Chronological Hand-book for the Study of the Turkish Language” (Türkçe Dil Çalışması İçin Tarihi ve Kronolojik El Kitabı) adlı eseri 1848 yılında yayınlanmıştır.

20. Yüzyıl:

  • E. J. W. Gibb (1857-1901): Osmanlı tarihi ve kültürü üzerine çalışmalar yapan Gibb, Arapça ve Farsçayı da bilmektedir. “A History of Ottoman Poetry” (Osmanlı Şiir Tarihi) adlı eseri 1900 yılında yayınlanmıştır.
  • Harold Bailey (1878-1967): Hint-Avrupa dilleri ve Orta Asya dilleri üzerine çalışan Bailey, Türkçeyi de incelemiş ve “A Turkish Grammar” (Türkçe Dil Bilgisi) adlı eseri 1929 yılında yayınlanmıştır.
  • Sir Gerard Clauson (1909-1974): Türk dili ve tarihi üzerine önde gelen uzmanlardan biri olan Clauson, “An Introduction to the History and Turkish Language” (Türkçe Dil ve Tarihine Giriş) adlı eseri 1962 yılında yayınlanmıştır.

21. Yüzyıl:

  • Colin Mackenzie (1941-): Türkçenin tarihi ve lehçeleri üzerine çalışan Mackenzie, “A Concise History of the Turkish Language” (Türkçe Dilinin Kısa Tarihi) adlı eseri 2002 yılında yayınlanmıştır.
  • Geoffrey Lewis (1944-): Osmanlı tarihi ve kültürü üzerine çalışan Lewis, “Ottoman Empire and Its Historians” (Osmanlı İmparatorluğu ve Tarihçileri) adlı eseri 1982 yılında yayınlanmıştır.
  • Julia Hickey (1956-): Türk edebiyatı ve kültürü üzerine çalışan Hickey, “The Ottoman Empire in Early Modern Europe” (Erken Modern Avrupa’da Osmanlı İmparatorluğu) adlı eseri 2005 yılında yayınlanmıştır.
E-Posta Bültenimize Bekliyoruz.
Haftalık olarak, sizinle tüm içeriklerimizi e-posta yoluyla paylaşıyoruz.
icon
Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here


Most Popular