Türk Dahiler Türk Dahiler Türk Dahiler Türk Dahiler Türk Dahiler
Aziz Sancar
Bilge Tonyukuk
Biruni
Cemil Meriç
Çetin Altan
Fatih Sultan Mehmet
Halikarnas Balıkçısı
Harezmi
İhsan Fazlıoğlu
İsmail Hakkı Aydın
Kaşgarlı Mahmut
Dil obalarda halkın arasında, içinde. Deha halktadır. Kaşgarlı da deli gönüllüdür. Yabancılaşma. ülkemizde aristoteles hakkında yayınlanan kitaplar kaşgarlı mahmut hakkındakilerden 3 misli fazladır. Kaşgarlı Mahmut’un saha araştırmalarında kullandığı yöntem bugün sosyal bilimlerde kullanılan yöntemden daha ileri, birde dolaylı ifadeyle bir dili bilmek o dili konuşanların kültürünü bilmektir dediği için çok önemlidir. Fakat onu tanımamış ve tanıtamamışsak sorun bizde. @SosyologAksoy
Filmin adı : Uçuf
Filmin ana karakteri: Divanü Lügati’t Türk Kitabı
Yan karakterler : 1008 ile 1914 yılına kadar bu kitapla temas eden herkes;
– Karahanlı Devleti hanedanı
– Kaşgarlı Mahmud
– Kaşgarlı Mahmud’un Hocası (Şeyh İmam ez-Zahid Hüseyin bin Halef el-Kâşgâri)
– Bu süre için de bulunan ve ekinimizin gelişmesine ve milletimizin şekillenmesine katkı sağlamış, ozanlar, şairler, şaireler, halk kahramanları, filozoflar, âlimler, ilim adamları, bilim adamları, halk efsanelerine konu olmuş kişiler, devlet adamları, insani derinliği olan, sıradan insanlar içinde kalmış ancak hayatın gizli kahramanı niteliğine haiz değerli insanlar.
[ Yunus Emre’den, Karacaoğlan’a, Ali Şîr Nevaî’den Fuzuli’ye, Bayburtlu Zihni’den, Ahmet Paşa’ya kadar birçok karaktere filmde yer verilecek. Bu kişilere hamasetle değil gerçeklik ve insani bakış açısıyla, samimiyetle ve saygıyla bakılacak ve yeni kuşaklara tanıtılması sağlanacak].
– Ali Emiri, Kilisli Muallim Rifat Bey, Ziya Gökalp, Talat Paşa…
Filmin kıssası : Kaşgarlı Mahmud’un çocukluğundan itibaren eğitimi, onun bir devlet adamı olacak nitelikte donanımlı hala getirilmesi, Hocasının ona karşı gösterdiği özen, Kaşgarlı Mahmud’un taht iddiasından vazgeçmesi ve kendisini milleti ve dili için vakfetmesi, kitabın 20 yıllık hazırlık ve iki yıllık yazıya alınma süreci, kitabın Halife Muktedi Biemrillah’a takdimi ve kitabın kaybolma sürecinin başlaması. 1914 yılında kitabın yeniden bulunması, tasnif edilmesi ve milli servetlerimiz içine dâhil edilmesi süreci.
Filmin hissesi : Bir kişinin kendisine, milletine ve insanlığa faydalı olacak bir şey üretebilmesi için illa ekonomik, siyasi veya başka bir güce çok fazla da ihtiyacı yoktur. Siz doğru bir işi samimiyet ve tevazu ile yaparsanız doğru olan şey önünde sonunda değerini bulur ve hiç bir şey onun kaybolmasına sebep olamaz.
Filmin ana fikri : Bir devlet yetişmesine vesile olduğu ve yetişmesi için gerekli alt yapıyı oluşturduğu sağlam karakterli, samimi, iyi niyetli, teknik ve insani açıdan donanımlı, kendi devleti ve milletine olduğu kadar insanlığın inkişafına da olumlu katkılar yapacak nitelik ve seviyeye haiz, zengin ve güçlü insan kaynağına sahip olduğu kadar güçlü ve kalıcı olur. Bir millet de ürettiği medeniyet seviyesinin kalitesi oranında güçlü, zengin ve müreffeh olur.
İnsani nitelikler açısından doğru insan yetiştirmeyen, yetiştiremeyen ve/veya yetiştirmek istemeyen devletler yıkılmaya, bu unsurlara gerekli özeni, dikkati ve rikkati göstermeyen milletler de rezil, zelil ve esir olmaya mahkûmdur.
Filmin önermesi : Yazı ve dil bir toplumu millet yapan ve o toplumun millet olarak güçlenmesine ve tarih sahnesinde onurlu bir şekilde kalıcı olmasına neden olan en önemli unsurdur. Yazısı olmayan toplumların kaderini, yazı olan milletler yazar.
Kişisel ve toplumsal olarak kaderinizin başkası tarafından yazılmasını istemiyorsanız yazınıza ve dilinize sahip olmanız ve bu unsurlara her hâlükârda da sahip çıkmanız şarttır, çünkü sahip olamadığınızı ve sahip çıkmadığınızı kaybedersiniz.
Spoiler : Divanü Lügati’t Türk Kitabının kendisine ait metafizik bir kimliği ve kişiliği olacak. Yazılmasından tekrar bulunmasına kadar olan süreçte kendisini koruyacak ve kaybolmasına mani olacak kişilere bir şekilde oluşacak ve yok olmaktan kurtulacak.
Mehmet Genç
Melih Cevdet Anday
Mevlana
Mustafa Kemal Atatürk
Mübeccel Kıray
Necati Ulunay Ucuzsatar
Oktay Sinanoğlu
Süleyman Seyfi Öğün
Teoman Duralı
Yunus Emre
Yusuf Has Hacip