Hind Kıtası (Hindistan, Pakistan, Bengladeş)
Koyu renkli eyaletler: Urduca resmi veya Hintçe ile birlikte resmi olduğu alanlar.
Açık renkli eyaletler: Sadece Hintçe’nin resmi olduğu alanlar.
Türkçe temelde aksiyona dayalı fiillerin çoğunlukta olduğu bir ordu teşkilatının dilidir ve Hint kıtasında da Urduca (Orduca) olarak adlandırılmıştır. Bunun böyle olmasının sebebi savaş meydanlarında kullanılan dilin çok net ve hedefe ulaştıran, savunmayı kolaylaştıran cinsten bir iletişim dili olmasının gereğidir. Türklerde en eski meslek askerlik idi ve Asya’nın bozkırlarında tüm Türkler yaş ve cinsiyet ayırmaksızın asker idiler.
Türklerin dili en bariz bir şekilde aile ve akraba nitelemelerinde ve askerlik rütbelerinde netlikle gözükmektedir. Buralardaki nitelemeler Türklerin kök dilinin uzantılarıdır.
Sayılar Türk dilinin en temellerinde yer almaktadır ve askerlik mesleğinde on, yüz, bin sayıları rütbelendirmede temel sınıflardır.
Türklüğün en önemli vasfi dili ve kültürüdür ve söz konusu dil ve kültür Turan coğrafyasındaki başka uluslara da yayılmıştır.
Urduca veya Laškarī veya Laškarī dili, Hindustani dilinin Pakistan’da kullanılan standart biçimine verilen isim. Pakistan’ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan’ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan’ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.
Urduca yahut Orduca, Hint Alt Kıtası’nın Türkler tarafından yönetildiği bir dönemde çatı bir dil olarak kullanılmıştır. Yönetici ve asker takımında bulunan Türkler ile yerel halkın kaynaşması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Alphabetical listing of Places in World that start with Urdu
Alphabetical listing of Places in World that start with Ordu
Alphabetical listing of Places in World that start with Dil
Alphabetical listing of Places in World that start with Dil