Yalta Malta Yalta Malta Yalta Malta
Dünya Yalta’nın Hegemon üçlüsü (ABD Rusya İngiltere) tarafından 80 yıldır yönetilir iken neden kendimiz Malta-Fatih düzeneğimizi kurgulamıyor da bu üçlüye tabi oluyoruz. O üçlü ülkeler değil kıtalardır; Asya Afrika Avrupa.
Ruslar için Avrupa pazarı kapandı iyi oldu. Çin için de kapandı sanki.
Büyük ölçüde siyaset içerde harami rant düzeni ile karun gibi zengin olmasa, Rusya, Çin hepsine çalışır dev oluruz. Yalta ile değil Malta ile devam. Yalta dengesinde Amerika’nın yörüngesindeyiz.
Malta Fatih Liderlik Akdeniz dengesi
ABD, İngiltere, Rusya tarafından ikinci Dünya Savaşı ertesinde kurgulanan Yalta paylaşımı düzeninde Türkler paylaşan değil paylaşılan konumda olmuşlardır. O zaman paylaşanı konumuna yükselmemiz açısından Malta paylaşımı olarak adlandırdığımız kendi inisiyatifimizle bir düzenin kurgulanması gerekmektedir. Paylaşılan aslında Türkistan topraklarından Yalta anlaşması gereği Stalin tarafından Rusya’dan Çin’e devredilen Doğu Türkistan’dır.
Malta,
Fatih’te yer alan bir semt ve buradan geliştirdiğimiz anlayış
Fatih dönemindeki Karadeniz ve Akdeniz’deki genişlemeciliğin, hakimiyet alanlarının 21.yüzyıl imkanları ile aynı zihniyetle tekrardan yenilenmesidir. Kurucumuz
Atatürk’ün “ilk hedefiniz
Akdeniz ileri” hedefi de bu çerçeve ile uyumludur
Büyük bir medeniyet olan Türkiye’nin 21.yüzyıl hedeflerine ulaşabilmesi açısından muhakkak ki Fatih ve Atatürk’ten miras aldığı liderlik politikalarını devam ettirmesi gerekmektedir. Türk dili 18 ülkeye kelimeler vermiştir. Bunların çoğu da Türkiye’nin civarındaki ülkelerdir. Türkler yedi dinde de vardırlar. Üç kıtanın kesişme noktalarında hep Türkler bulunmaktadır Asya, Afrika, Avrupa.
İngilizlerin Baltalimanı anlaşması ile dış pazarların istilasına, dışardan gelen ürünlerin istilasına açılan Türkiye’nin bu sefer Malta paylaşım zihniyeti ile öncelikle dış pazarlarda proaktif yaklaşımlar uygulaması gereklidir.
Yalta üçlüsüne karşı Türkiye kendi Malta üçlüsünü veya beşlisini tespit etmelidir. Bu tespit bilge güç kavramı çerçevesinde uygulamaya dönüştürülebilecektir.
Strateji kavramını dillerine dolayan Batılı güçlere karşın, Türkiye çevresindeki ülkeleri etkilemek açısından, bir hinterland oluşumu açısından bilgelik kavramını öne çekmelidir.